'De mensen weten niet dat ze op mij kunnen stemmen'

Ahmed Marcouch Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 071026

In avondwinkels en mediterrane groentenzaken in Amsterdam ligt de foto van een glimlachende Ahmed Marcouch op de toonbank. Het zijn flyers van de voorkeursactie waarmee de PvdA’er een plek probeert te bemachtigen in de raad. Op de kandidatenlijst staat hij nu op een onverkiesbare 29ste plek.

„Eerder heb ik nee gezegd tegen de tweede plaats op de lijst, omdat ik alleen maar wilde gaan voor stadsdeel Nieuw-West”, zegt de huidige voorzitter van stadsdeel Slotervaart. Maar hij verloor nipt de stemming voor het lijsttrekkerschap in het nieuwe stadsdeel, waarin de stadsdelen ten westen van Ringweg A10 opgaan.

„Sinds die stemming merk ik dat er wat verwarring is. Mensen weten niet dat ze op mij kunnen stemmen”, motiveert Marcouch zijn actie. „Ik wil graag voor heel Amsterdam doen wat ik vier jaar heb gedaan voor Slotervaart.” In dit stadsdeel maakte hij naam als bestrijder van criminaliteit en radicalisering en als voorvechter van de vrouwen- en homorechten.

Zijn homonota wordt nu tegen hem gebruikt, heeft Marcouch gemerkt. „In een mailactie roepen orthodoxe radicalen op niet op mij te stemmen, om die reden.” Maar hij heeft ook veel fans, zegt Marcouch. „Gisteren stonden in de regen tientallen mensen voor mij te flyeren, ook tieners.” (KB)

Bijdragen: Karel Berkhout en Annette Toonen