De Jager: miljarden extra saneren in 2011

Het demissionaire kabinet moet 2,5 miljard euro extra bezuinigen in de begroting van 2011, door tegenvallers op de lopende begroting. Dat bedrag komt bovenop de eerder afgesproken bezuiniging van 1,8 miljard euro in 2011. Dat heeft demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) gezegd.

De tegenvallers doen zich met name voor in de gezondheidszorg en de kinderopvang, lichtte De Jager vanmorgen uitspraken toe die hij gisteren in tv-programma Buitenhof had gedaan. Op de dagelijkse CDA-persconferentie zei hij dat de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs deze structurele tegenvallers zelf moeten oplossen. „Iedereen moet zijn eigen broek ophouden.”

De toenmalige coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben vorig jaar in het crisisakkoord afgesproken dat in 2011 in ieder geval 1,8 miljard euro moet worden bezuinigd. Als dit voorjaar zou blijken dat de voorspelling van de economische groei onder de 0,5 procent zou uitkomen, dan zou het kabinet nog extra miljarden investeren. De Jager: „We verwachten een groei van 2 procent, en we hebben al enorm geïnvesteerd. Het is dus niet verstandig om dat te blijven doen.” PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer hintte gisteren wel op extra investeringen in 2011. Ook SP-leider Agnes Kant zei dat het fragiele economisch herstel „niet in de knop gebroken” moet worden.

Hamer zei vorige week in deze krant dat de PvdA het begrotingstekort van 35 miljard euro in tien tot vijftien jaar wil wegwerken. Te langzaam, vindt De Jager. Hij wil, net als partijgenoten, dat het volgende kabinet beslist over forse ingrepen. De overheidsfinanciën zouden dan binnen maximaal twee kabinetsperiodes, acht jaar, op orde moeten zijn. „Als we niks doen, loopt de staatsschuld op met 20 miljard euro per jaar. Dat kost ons 1,5 miljard euro aan rente. Dat is net zo veel als we uitgeven aan wetenschappelijk onderwijs.”

Op de dagelijkse VVD-persconferentie bepleitte Kamerlid Fred Teeven vanochtend dat preventief fouilleren altijd mogelijk moet zijn. Volgens hem zou het zeer effectief zijn als de politie iedereen, ook zonder verdenking, kan controleren op wapenbezit.