Cohen stuurt fans FC Utrecht terug

De Amsterdamse politie heeft gisteren voor het begin van het duel tussen Ajax en FC Utrecht alle ruim zeshonderd supporters van de bezoekende club op de trein naar huis gezet. Een groot deel van de fans scandeerde bij aankomst op het station bij de Arena antisemitische leuzen. Tijdens de terugreis werden elf personen aangehouden, onder meer omdat ze de ruiten van de trein vernielden. De supporters zaten vanmorgen nog vast.

De politie waarschuwde de fans er al in Utrecht voor dat ze geen antisemitische teksten mochten roepen. Maar in Amsterdam deden ze dat toch. Ondanks verzoeken van de politie ermee te stoppen, gingen ze door. De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, besloot vervolgens dat ze weer terug moesten met de trein naar Utrecht. Een peloton ME’ers reisde mee.

Cohen was niet blij met het gedrag van de supporters en het feit dat de politie moest optreden. „Ik vind het heel slecht dat het nodig is.” Supporters van FC Utrecht reisden sinds 2002 niet meer massaal mee naar de Arena. Acht jaar geleden werd ook een trein met fans uit Utrecht teruggestuurd wegens beledigende spreekkoren. Gisteren reisden de supporters van FC Utrecht voor het eerst wel weer in groten getale naar Amsterdam.

FC Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop zei dat duels tussen zijn club en Ajax wat hem betreft voortaan zonder fans van het bezoekende team moeten worden gespeeld. „Ik baal enorm van deze zaak. Ik heb begrepen dat fans van beide clubs na aankomst van de trein dingen naar elkaar hebben geroepen. Onze supporters zijn toen meteen teruggestuurd. Tijdens onze thuiswedstrijd tegen Ajax is de ME in actie moeten komen tegen Amsterdamse fans. We willen met Ajax om de tafel gaan zitten. Het moet afgelopen zijn.”

De burgemeesters Cohen van Amsterdam en Aleid Wolfsen van Utrecht konden nog niet zeggen of ze ook voor een dergelijke maatregel zijn. Ze willen eerst horen wat er gisteren precies is gebeurd. Fans van Ajax zijn al niet meer welkom bij uitduels van hun club tegen Feyenoord en ADO Den Haag. Supporters van deze clubs mogen ook niet meer naar duels met Ajax in Amsterdam komen.

Ajax: pagina 14