CDA kan 'lokale Henk' wel aan

Van kritiek van de bisschop dat het CDA te weinig christelijk is, trekt men zich in Helmond weinig aan. In „de campagnehal naar Amerikaans voorbeeld” heerst zelfvertrouwen.

Het CDA gaat de komende gemeenteraadsverkiezingen verliezen, voorspellen de peilingen. Alle reden voor nervositeit, zou je zeggen. Maar in Helmond is van onzekerheid geen sprake.

In een voormalig bankgebouw, aan het marktplein in het centrum van de stad, richtte de lokale CDA-afdeling een CDA-huis in. Het doel: de afstand tussen politiek en burger verkleinen. Aan de gevel hangen enorme groene spandoeken met de teksten ‘CDA samen met jou’, ‘Welkom op de koffie’ en ‘CDA voor alle Helmonders’. Op de deur hangen de openingstijden. Alle middagen, behalve zondag, kunnen Helmonders tot 17.00 uur binnenlopen met al hun vragen.

Binnen zitten fractievoorzitter Margreet de Leeuw (46) en bestuurssecretaris Marlène Blijlevens (70) – groene CDA-sjaals om – aan een van de vele tafels. Het is vrijdagmiddag. Het huis is net open. Verse koffie en thee staan klaar.

Het CDA heeft in Helmond altijd in het bestuur gezeten, nooit in de oppositie, vertelt De Leeuw. De partij was tot de vorige verkiezingen ook altijd de grootste. De afgelopen vier jaar had de PvdA één zetel meer – negen van de 37 en het CDA acht. „Een ongelukje”, zegt de Leeuw. Ze twijfelt er niet aan dat haar partij dit jaar gewoon weer de meeste stemmen krijgt.

De dames drinken koffie. Folders liggen in stapels bij een groen kraampje, klaar om mee te nemen. Posters toegesneden op de elf wijken in Helmond hangen aan de wand. De Leeuw. „Onze campagneleider kent de eigenaar van dit pand op deze toplocatie. Er is nog geen bestemming voor. We gebruiken het sinds half januari als onze war room.” Ze kijkt uitdagend en vervolgt: „Onze campagnehal naar Amerikaans voorbeeld.”

De deur gaat open. De dames kijken verwachtingsvol op. De Leeuw: „Oh, dat is de jongste kandidaat op onze lijst.” Gaby van den Waardenburg (23), gekleed in een groen fleece CDA vest, schuift aan. Ze was met carnaval als kikker verkleed, vertelt ze. „Je mag officieel geen campagne voeren.” Maar in CDA-groen heeft ze jeugdig springend toch haar best gedaan.

Is er dan echt niets dat hun zorgen baart? Schrokken ze niet van de kritiek van bisschop Hurkmans van het bisdom Den Bosch in zijn nieuwjaarstoespraak? Hij zei dat het CDA te weinig nadruk op de C van christelijk legt. De Leeuw: „De bisschop heeft duidelijk niet gekeken naar het sociale gezicht van het CDA in Helmond.” Ze begint over schuldhulpverlening, over de moeders die het CDA in Helmond aan het werk wil helpen. „Ik durf mezelf rustig aan te kijken in de spiegel.”

Er is een uur voorbij. De koffie is oud, het theewater lauw. Komen er op andere middagen wel mensen vragen stellen? De Leeuw: „Het is niet zo dat het storm loopt.” Ze kijkt naar haar bestuurssecretaris. „Soms komen er een stuk of drie, vier op een middag. Soms komt er niemand”, zegt die. Het valt stil.

Van den Waardenburg vult de stilte op. „Laatst zei een mevrouw tegen me: ‘Ik stem voor een Helmondse partij, want die denkt lokaal’. Wij denken ook vanuit Helmond.” De Leeuw: „En wij hebben een netwerk. Lokale Henk kan niet bij de provincie binnenlopen. Daar kent niemand hem.” Van den Waardenburg: „De nieuwe gedeputeerde van volkshuisvesting Ruud van Heugten, komt uit Helmond. Hij kent de problematiek hier. Daardoor was het voor ons makkelijker provinciale subsidie te krijgen voor het afbouwen van twee woontorens in een nieuwbouwwijk.” De Leeuw: „Wist je dat Pieter van Geel ook uit Helmond komt?” De deur gaat open. Weer komt er geen kiezer binnen met prangende vragen. Nee, het is Jan van Loon (65), de voorzitter van het lokale CDA-bestuur. „Goedemiddag”, groet hij.

Een ander mogelijk gevoelig onderwerp is Q-koorts. Kiezen voor de natuurlijke boerenachterban, lijkt kiezen tegen de burgers die door de ziekte zijn getroffen. Volgens Maarten Leseman van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie staat het CDA op een kruispunt als het gaat om landbouw, duurzaamheid en rentmeesterschap.

De Leeuw: „Helmond is zwaar getroffen door Q-koorts. Een geitenbedrijf vlakbij is geruimd.” Toch is er van een dilemma in Helmond geen sprake. Van Loon: „In Helmond zijn we geen boerenpartij.” De Leeuw: „Twee procent van onze bevolking is boer.” Van Loon: „Helmond is een stad. De gezondheid van onze burgers staat hier voorop.”

Twee uur zijn voorbij. De deur gaat open. Campagneleider Pieter Vervoort komt binnen. De Leeuw: „Op zaterdagen. Dan komen burgers koffie drinken. Dan is er markt en geven we gratis erwtensoep weg. Dat verlaagt de drempel.”

Op zaterdag delen ze ook flyers uit, maar mensen zijn eigenlijk niet geïnteresseerd in het programma, vertelt De Leeuw. „Je hebt dertig seconden. Je laat mensen een touwtje aan elkaar knopen en zegt: ‘Daar staat het CDA voor: verbinden, het samen doen’. Je moet een gevoel overbrengen. ”

    • Esther Wittenberg