Benoeming panchen lama

De panchen lama, na de dalai lama de belangrijkste geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisten, is gisteren benoemd in de leiding van een hoog adviesorgaan van de Chinese staat. De jonge monnik, die onder Tibetanen zeer omstreden is, is opgenomen in de Chinese conferentie voor politieke consultatie.

Dit orgaan bestaat uit zakenleiders, religieuze leiders, academici en en beroemdheden en wordt door de leiders van het land en de partij gebruikt als klankbord. Officieel adviseert de conferentie het Nationale Volkscongres, dat deze week voor de jaarlijkse zitting bijeen komt.

De panchen lama, die deze week zijn 20-ste verjaardag viert, wordt door de autoriteiten in Peking beschouwd als de potentiële opvolger van de dalai lama. Zijn benoeming in het adviserende orgaan is bedoeld als voorbereiding op het moment dat hij de dalai lama wordt. Panchen lama’s hebben in het Tibetaanse boeddhisme een duidelijk omschreven taak hebben: het zoeken van de reïncarnatie van de dalai lama.

Gyaltsen Norbu wordt door de meeste Tibetanen beschouwd als een pion van Peking. De echte panchen lama is volgens Tibetaanse organisaties buiten China door de Chinese politie gearresteerd en wordt samen met zijn familie op een onbekende locatie vastgehouden.

De ‘Chinese’ panchen lama verscheen vorig jaar voor het eerst in het openbaar om in het Mandarijn en het Engels het beleid van Peking in de Tibetaanse Autonome Regio en de Tibetaanse prefecturen te prijzen.