Aardbeving Chili: ruim 700 doden

Een supermarkt in de Chileense stad Concepción werd gisteren, een dag na de aardbeving, geplunderd. Foto Reuters Residents loot a supermarket after an earthquake in Concepcion February 28, 2010. Chilean rescuers used shovels and sledgehammers on Sunday to find survivors of a huge earthquake in Chile that unleashed a Pacific tsunami and triggered looting by desperate and hungry residents. REUTERS/Jose Luis Saavedra (CHILE - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) REUTERS

Het aantal mensen dat is omgekomen als gevolg van de uiterst zware aardbeving zaterdag in Chili was gisteravond volgens president Michelle Bachelet opgelopen tot ruim 700. Zij sprak over „een van de grootste tragedies” voor haar land. De aardbeving voor de kust, 325 kilometer ten zuidwesten van Santiago, had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte een vloedgolf die onder meer op de Chileense eilandengroep Juan Fernández Archipel slachtoffers maakte. Bachelet beloofde dat er in de eerste levensbehoeften van de slachtoffers in de streek zal worden voorzien. Daar zijn zondag plunderingen gemeld. Zo’n twee miljoen mensen raakten dakloos. De Chileense regering gaf gisteren toe dat zij onvoldoende was voorbereid op de ramp.

De aardbeving duurde zo’n anderhalve minuut en werd gevolgd door tientallen naschokken. Een deel van de kust werd verwoest door vloedgolven. Alleen al in de kustplaatsen Pelluhue en Constitucion zouden zeker 350 mensen om het leven zijn gekomen. In de stad Talcahuano werden golven van ruim 2 meter gemeten.

Een gevreesde tsunami in de Grote Oceaan is uitgebleven, waarschijnlijk omdat de aardbeving op een diepte van 35 kilometer plaatsvond. Het internationale tsunamiwaarschuwingscentrum voor de Grote Oceaan had meteen na de aardbeving alarm geslagen. De autoriteiten van onder meer Frans-Polynesië, Nieuw-Zeeland, Australië, Hawaii, Rusland en Japan lieten bewoners van laaggelegen gebieden uit voorzorg evacueren. (AP, Reuters, BBC)