Ter informatie: Joschka Fischer is ook nog lobbyist

In het artikel ‘Oekraïne als spil van Europa’ (Opinie & Debat, 20 februari) legt Joschka Fischer uit waarom de Europese Unie belang heeft bij een onafhankelijk en democratisch Oekraïne en zich bij overweging van een nieuwe oostpolitiek allereerst op Oekraïne dient te richten. Vermeld wordt dat Fischer bijna twintig jaar lid van de Duitse Groenen en van 1998 tot 2005 Duits minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier was. Het zou nuttig zijn geweest als tevens was vermeld dat ‘Joschka Fischer & Company’ is ingehuurd als lobbyist door twee van de energiebedrijven (RWE en het Oostenrijkse OMV) die participeren in het project Nabucco, dat voorziet in een aardgaspijpleiding vanuit Centraal-Azië (Azerbeidzjan en het noodwesten van Iran) door Turkije, Bulgarije, Roemenië en Hongarije naar Oostenrijk. Het geopolitieke belang van dit (kostbare) project is dat Europa minder afhankelijk wordt van Rusland als aardgasleverancier.

Nabucco is de concurrent van Nord Stream, de gaspijpleiding die door een consortium onder voorzitterschap van oud-bondskanselier Schröder vanuit het Russische Vyborg door de Oostzee naar Noord-Duitsland wordt aangelegd. Daardoor wordt de afhankelijkheid van zowel West-Europa en Rusland van de doorvoer van gas door Oekraïne verminderd. Als Rusland de gaskraan naar Oekraïne – en daarmee ook naar West-Europa – weer eens dichtdraait, heeft West-Europa er door Nord Stream minder belang bij zich te bekreunen om Oekraïne. Door de inzet van Fischer voor het Nabucco-project is de Männerfreundschaft met Schröder inmiddels bekoeld (Der Spiegel van 15 febr. jl.). Het Russische antwoord op Nabucco is de South Stream-leiding, die gas vanuit Rusland over de bodem van de Zwarte Zee naar de Balkan en van daar naar Oostenrijk en Italië moet voeren. Omdat Rusland South Stream niet door Oekraïense wateren wilde laten lopen, was een akkoord met Turkije noodzakelijk. Wellicht kan Nabucco ook voorzien in een aftakking naar Oekraïne?

prof.mr. J.M.H.F. Teunissen

Bunde