Lloyds maakt voorspellingen waar

Eric Daniels heeft gelijk gekregen. De topman van Lloyds Banking Group heeft afgelopen zomer zijn nek uitgestoken door vol vertrouwen te voorspellen dat de slechte leningen nu over hun hoogtepunt heen zijn. Het lijkt er nu op dat dit inderdaad het geval is – maar de koersdaling van 6 procent van gistermorgen duidt erop dat de aandeelhouders van de bank daar nog steeds niet zeker van zijn.

De kredietverliezen in de tweede helft van 2009 bedroegen 10,5 miljard pond (11,7 miljard euro), tegen een record van 13,9 miljard pond in de eerste zes maanden. Een scherpe stijging in Ierland betekende dat de oninbare leningen in het vierde kwartaal marginaal waren toegenomen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Maar de bank denkt dat ze nu zullen blijven dalen in een tempo van 20 procent per half jaar.

De lof voor Daniels moet wel in de juiste context worden bezien. Hij was immers verantwoordelijk voor de HBOS-deal, die grotendeels de oorzaak was van het enorme aantal slechte leningen van Lloyds. De bank heeft een kleinere balans dan Royal Bank of Scotland (RBS), maar heeft vorig jaar 10 miljard pond méér afgeschreven dan zijn grotere concurrent.

Niettemin kende Lloyds een sterk tweede halfjaar. In tegenstelling tot RBS was Daniels in staat beperkte belangenverkopen overeen te komen met de Europese Commissie. Hij hield vervolgens zijn zenuwen in bedwang en wist het bankkapitaal met 22,5 miljard pond te verhogen, waardoor hij kon ontsnappen aan het kostbare verzekeringsplan voor bankbezittingen van de Britse regering.

Daniels moet nog steeds iets doen aan de 157 miljard pond aan bankfinancieringen die worden gewaarborgd door de overheid. Een groot deel daarvan kost de bank slechts 50 basispunten méér dan de interbancaire rente. Daniels denkt dat Lloyds dit alles op de markt kan herfinancieren, voor een deel door de balans de komende jaren met 140 miljard pond te laten krimpen. Of Lloyds dit kan doen en tegelijkertijd zijn marges kan laten groeien, staat te bezien.

Belangrijker is de vraag of het herstel van de Britse economie zal doorzetten. Het marktaandeel van 25 procent van Lloyds op de hypotheekmarkt en het kredietboek van 55 miljard pond op de vastgoedmarkt zorgen ervoor dat de bank zeer gevoelig is voor de groei van de economie - en met name voor de vastgoedprijzen.

De voorspelling van Lloyds dat de huizen- en vastgoedprijzen in 2010 gelijk zullen blijven, lijkt redelijk. Maar ieder teken dat dit scenario te optimistisch is – zoals de door Nationwide gemelde daling van de Britse huizenprijzen met 1 procent in februari – zal beleggers nog wel even nerveus houden.

George Hay