Instant ontspanning

Het duo Houtekamer & Van Santen test elke maand een product. Deze keer relaxmiddelen.

Van Santen en Houtekamer hangen slap in hun bureaustoel. Van Santen probeert zich voor te bereiden op een scherp interview, Houtekamer maakt een stuk af. Het lukt maar matig, de mist in ons hoofd trekt niet op.

Het leek zo gemakkelijk. Een paar slokken ontspanningsdrank voor de deadline en alle stress zou van ons afvallen. Maar dat is mislukt.

Van Santen: „Voel jij je ontspannen?”

Houtekamer: „Ik voel me misselijk.”

We willen meer ontspannen in minder tijd, want tijd hebben we niet. We hebben wel anti-energiedrankjes, relaxpillen, capsules met waterstralen en stoelmassages, om instant te kalmeren.

We testen de methodes in een chaotische werkweek. Drie dilemma’s voor wie binnen een half uur tot rust wil komen.

1

Uit of thuis?

Hijgend staan we bij Urban Oasis in Den Haag. Het was toch wat verder dan gedacht. Maar nu gaan we relaxen.

„Daar zit de noodknop”, legt de medewerkster uit. Ze wijst naar een rode knop op een glimmende sarcofaag waar we straks instappen. Verder kunnen we instellen: druk, snelheid, en pulsation. En dan mogen we in de SpaCapsule.

Het apparaat masseert met 28 waterstralen, en dat, weet de assistente, „staat gelijk aan een massage met zes handen”.

We liggen met onze kleren aan op onze buik en de kap gaat dicht. Niet helemaal, gelukkig. Van Santen voelt of ze bij de noodknop kan.

De waterstralen spuiten van boven tegen een plastic zak, die op ons rust. We voelen een kloppend, drukkend gevoel tegen de enkels, dat via de kuiten oprukt naar de rug en nek. En weer terug. De rode knop is nergens voor nodig, dit is best lekker. We kijken naar een dvd’tje. Op de koptelefoon klinkt rustgevende muziek.

Althans, dat is de bedoeling. Als de kap na twintig minuten opengaat, draait Houtekamer weldadig haar hoofd naar Van Santen. „Lekker.” Van Santen had minder geluk. De dvd Desert Light in haar capsule bleef beelden herhalen met „de meest naargeestige woestijnen op aarde” terwijl er een stampend hoboconcert op repeat stond. Van Santen heeft de tijd gedood met het uitproberen van de knoppen. „Pressure op 8 – dat is heftig.” Dit hebben we thuis niet. Maar we gaan niet terug.

2

Binnen handbereik of op bestelling?

Als je op pad moet om te ontspannen, kun je ook gaan hardlopen, redeneren we. We willen zonder inspanning van onze stress af.

Dat kan, zeggen de Canadese makers van Slow Cow. Een ‘ontspanningsdrankje’, in een grijs blikje. Het is lichtblauw en bruisend en er zit hop, l-theanine en valeriaan in. Dit bevordert „kalmte en concentratie”.

De dagelijkse deadline nadert – het is tijd voor een slok. „Slechte, goedkope Aldi-winegums!” kermt Houtekamer. Met een vertrokken gezicht drinken we ons blikje leeg.

Vijf minuten later begint het. „Ik voel me niet ontspannen, ik voel me bedwelmd”, zegt Van Santen. „Raar in m’n hoofd”, vindt Houtekamer. We proberen een mogelijk placebo-effect weg te denken, maar het lukt niet.

Na drie uur voelen we ons weer goed. „Pas op bij het besturen van zware machines of motorvoertuigen”, staat op de verpakking. Slow Cow komt dit jaar in Nederland op de markt. U bent gewaarschuwd.

Een paar dagen later slikken we een Stress-care pil van voedingssupplementenfabrikant Ortholon. Die doet, voor 19,95 euro per flacon, helemaal niets. Behalve dat we een onaangename kruidnagelsmaak opboeren.

3

Alleen of onder begeleiding?

Instant ontspanning achter het bureau waar we niet onwel van raken. Een stoelmassage.

Saskia van der Valk uit Rotterdam van ‘De Beste Stoelmassage’ komt met de massagestoel in een enorme rugzak op de redactie. Houtekamer hijst zichzelf erin. Van der Valk plant haar rechterelleboog in Houtekamers rug.

„Ik verlies elke ambitie om te praten”, zegt Houtekamer. Twintig minuten lang bewerkt de masseur haar rug, duwt vingers in haar schouders en kneedt armen en handen. „Je pakt écht die energiebanen.” Rozig en tintelend komen we uit de stoel. Onze ruggen wringen die dag nog een beetje, en onze kalmte verdwijnt als de volgende bureauklus zich aandient. Maar we wáren ontspannen.

Persoonlijke aandacht is fijn. Het nadeel: de stoelmasseur komt alleen als we collega’s vinden die óók willen. De oplossing voor de zelf-ontspanner is de stem van Antje Fokkema, die oefeningen dicteert op een cd. Ze doet aan Yoga Nidra, „een staat van dynamische slaap”. Een uur Yoga Nidra zou gelijk staan aan vier uur slaap.

We liggen op een bed en onze tenen zijn al ontspannen. We doen de aflevering ‘gouden mist’. Bij de opdracht: ‘steek tong uit’ begint Van Santen te grinniken. Houtekamer volgt.

Maar het is opletten geblazen, de stem van Antje praat door. Houtekamer krijgt het gevoel dat ze schuin omlaag hangt, Van Santen dat haar lichaam dertig meter lang is.

Na 23 minuten landen we. Een wanstaltig product, oordeelt Houtekamer. „Maar we zijn wél ontspannen.” Van Santen gaapt.