Versailles

Scene uit de film Versailles
Scene uit de film Versailles

Regie: Pierre Schöller. Met: Guillaume Depardieu, Max Baissette de Malglaive, Judith Chemla dvd film ***

Typecasting hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, mits de acteur in kwestie een interessant type is. De veel te jong gestorven Franse acteur Guillaume Depardieu – de zoon van Gérard, met wie hij op slechte voet stond – is getypecast in Versailles van regisseur Pierre Schöller, maar hij is interessant genoeg om de film te dragen.

Om Depardieu junior hing de geur van de zelfkant. Hij was een gekweld en doorleefd acteur, die een geschiedenis met zich meedroeg van drugsverslaving en homoprostitutie. Hij raakte een been kwijt bij een motorongeluk en stierf op 37-jarige leeftijd aan een infectieziekte.

In Versailles speelt hij ook een man aan de zelfkant: zwerver Damien, die zich ophoudt in een hut in de bossen in de nabijheid van het paleis van Versailles. Daar duikt op een dag Nina op met haar zoontje Enzo. De volgende dag is moeder verdwenen en moeten Damien en Enzo het samen zien te rooien. Depardieu gromt bars tegen het jongetje, stuurt hem aanvankelijk weg en weigert zijn hand vast te houden. Toch neemt hij de zorg op zich, hoewel zowel Damien als Enzo geen officiële documenten heeft, en daarom geen aanspraak kan maken op een uitkering of onderwijs. Ze delen zo als het ware het lot van de illegalen in Frankrijk; de sans papiers.

Regisseur Schöller is niet wars van het romantiseren van het zwerversleven: ondanks de honger en de kou is er solidariteit tussen de uitgestotenen van de wereld. Instinct gaat boven de ambtenarij, saamhorigheid boven de koude arrangementen van de verzorgingsstaat.

Aan de andere kant: Enzo is een jongetje dat niet praat, niet lacht en – wat nog het ergste is – niet speelt. De keerzijde van de drop-outromantiek blijft dus niet helemaal buiten beeld. Uiteindelijk moet de vader van Damien, die wél in een rijtjeshuis woont, Enzo en zijn zoon te hulp komen.

Enzo is een onweerstaanbaar triest jongetje, bijna met de gelaatsuitdrukking van het schilderij van het huilende zigeunerjongetje. Versailles is de laatste film waarin Depardieu meespeelde, die hij nog in première heeft zien gaan.

Peter de Bruijn