Verkleed je als een matroesjka

Source On Ice is het eerste winterfestival van Nederland dat buiten wordt gehouden.

In Utrecht kun je dansen op house en disco, en curling spelen in de buitenlucht.

Er staat een straffe wind rond de Paperdome, het cultuurpodium in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn met zijn kenmerkende ronde witte koepel. Op het grasveld ernaast wordt een grote festivaltent opgebouwd. De Belgische tentenbouwers zijn in de weer met stukken zeil, touwen en pallets. Ze lopen met dikke jassen en mutsen tegen de kou. Af en toe stoppen ze even om handenwrijvend een sigaretje te roken. Het is met dit weer bijna niet voor te stellen, maar over enkele dagen zal hier een festival plaatsvinden, waar dit jaar 2.500 mensen op af komen.

Source On Ice is het eerste winterfestival van Nederland dat buiten wordt gehouden. En daarmee springt de organisatie in een gat. Het festival is geboren vanuit de behoefte om ook in de koude maanden januari en februari iets te hebben om naar uit te kijken. De organisatie bestaat uit doorgewinterde festivalgangers, die elk jaar weer baalden als het zomerseizoen was afgelopen. Na Lowlands moesten ze een maand of acht wachten tot het eerstvolgende evenement. „We dachten: waarom organiseren we geen festival in de winter?”, zegt Valerie Gresnigt, een van de organisatoren. „Daar zaten we zelf op te wachten, dus andere festivalgangers vast ook.”

Source On Ice bleek een schot in de roos. Vorig jaar sloeg het festival zo aan, dat de 550 kaartjes binnen een paar weken waren uitverkocht. En ook dit jaar vinden de bezoekers het geen enkel probleem om de kou te trotseren: er is al weken geen kaartje meer te krijgen. „We waren stomverbaasd dat het zo snel was uitverkocht”, zegt organisator Gijs Bosshardt, die met een dikke bodywarmer aan voor de Paperdome staat.

Hij schrijft het succes van Source on Ice niet alleen toe aan de timing, maar ook aan de vooruitstrevende programmering en het ludieke karakter van het festival. De organisatie heeft inderdaad een spannend programma samengesteld. Het is een mix van interessante Nederlandse house-dj’s zoals Tom Trago, Melon en Grote Prijs-winnaar Pitto en buitenlandse namen die niet vaak in Nederland optreden, zoals discokoning Lindstrøm en het Keulse dj-duo Supermayer.

Maar hoe organiseer je een festival in de winter? Hoe hou je al die mensen de hele dag warm?

De organisatie raadt bezoekers aan om zich warm aan te kleden. Gresnigt: „Neem zo veel mogelijk kleding mee. Er zijn genoeg kluisjes op het terrein.” Vorig jaar hadden de organisatoren bij wijze van grap laten vallen dat mensen verkleed moesten komen. Tot hun verbazing kwamen veel mensen verkleed, uitgedost als sneeuwpop of ze hadden een tweedehands skipak op de kop getikt. „Sommigen liepen zelfs de hele dag op ski’s rond”, zegt Bosshardt.

Om het verkleden in goede banen te leiden heeft de organisatie dit jaar een thema bedacht dat helemaal bij de winter past: Rusland. Het festivalterrein wordt door kunstenaar Joost Haas van het collectief Bier en Brood aangekleed met Russische vlaggen en grote borden met cyrillische letters.

Kledingtip: ga als matroesjka. Je weet wel, van die houten Russische poppetjes, waar telkens weer een kleiner poppetje in zit. Dat betekent dat je lekker veel lagen over elkaar aan kunt, dan blijf je wel warm.

Source on Ice is dan wel een buitenfestival, maar dat betekent niet dat alles zich buiten afspeelt. Oké, de toiletten zijn buiten (koude billen dus), net als de muntverkoop, de lockers en tal van activiteiten. Maar de optredens zijn in twee tenten: de Paperdome en een grote tent, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot het Russisch Staatscircus. De Paperdome heeft een verwarmingssysteem.

Buiten de tenten zijn er ludieke activiteiten om mensen zo veel mogelijk bezig te houden. Vorig jaar was er een kleine schaatsbaan, waar je gratis schaatsen kon lenen. Die is dit jaar ingeruild voor een curlingbaan: bezemen om het warm te krijgen. Verder kunnen bezoekers worstelen in sneeuwpoppakken en is er een optreden van Segei ‘The Human Icebreaker’ Orlov: hij zal een poging doen om het wereldrecord ijsblokjes eten te verbeteren.

De organisatoren hebben een aantal bouwketen op het terrein gezet, waar ze de hele week in slapen. „De leveranciers komen al om half zeven ’s ochtends. We wonen allemaal in Amsterdam, dus dat is veel te vroeg. Vandaar die bouwketen. Maar het is ook gezellig. We hebben een paar kratjes bier buitengezet en zitten ’s avonds lekker rond de verwarming.”

En het weer zaterdag? Gresnigt hoopt dat het licht gaat vriezen en dat er een bleek winterzonnetje schijnt. Dat hoor je een festivalorganisator niet snel zeggen. Maar hij krijgt waarschijnlijk niet zijn zin. De verwachting is dat het gaat regenen. Brrrr.

Source On Ice wordt morgen gehouden van 13.00 tot 23.00 uur op het Paperdome-terrein in Utrecht. Het festival is uitverkocht. Meer informatie op sourcefestival.nl