Jose James

Jose James

Blackmagic

cd jazz ****

Zijn debuut The Dreamer sloeg twee jaar terug in als een bom. Als hét vocale talent bracht de Amerikaanse Londenaar Jose James jazz zonder clichés – met street-attitude. Zowel live als op plaat toonde hij zich een verrassend sterke improvisator. Een verademing tussen alle moderne crooners. Het zachtromig lage stemgeluid en de langs soul en hiphop razende jazzscats kregen op de Nederlandse podia nog extra zeggingskracht door de improvisaties van pianist Gideon van Gelder.

In afwachting van zijn tweede album leende James zijn stem veelvuldig uit. Aan de Finse saxofonist Timo Lassy bijvoorbeeld, James tilt zijn pas verschenen Round Two met twee nummers op. Het wachten op Blackmagic, wederom verschenen op het label van dj Gilles Peterson, stelt niet teleur. Al is het wat zoeken naar de balans. Allereerst is daar James die regelrecht de slaapkamer invoert met zoetgevooisde songs in de traditie van Barry White en Marvin Gaye.

Deze wat eenvormige jazzy soulstukken staan haaks op de opwindende, avontuurlijke lijn die James uitzet met topstukken als Warriors, Blackmagic of opening Code. Hierin manifesteert zich zijn grote talent: soepel als gloeiend hete lava. Zijn verlokkende stem vormt in beat poet-stijl een waanzinnig contrast met de stevig pulserende danceritmes en moddervette grooves van producer en beatmaker Flying Lotus.

Amanda Kuyper