Internationaal kort

Rusland zal niet instemmen met harde sancties tegen Iran

Washington/Moskou. Hoewel Moskou zich toenemend gefrustreerd toont over de Iraanse nucleaire opstelling, is er geen sprake van dat het zal instemmen met sancties tegen de Iraanse energie- en banksector. „We gaan niet meewerken aan sancties of maatregelen die kunnen leiden tot de politieke, economische of financiële isolatie van dit land”, zei Oleg Rozjkov, adjunct-directeur van de afdeling veiligheidszaken van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Iran weigert gehoor te geven aan de eis van de VN-Veiligheidsraad dat het ophoudt met het verrijken van uranium. Daarom willen de VS harde sancties tegen Iran. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland praten al weken over een nieuwe sanctieresolutie in de Veiligheidsraad tegen Iran. Volgens diplomaten hopen ze volgende week een ontwerptekst te kunnen voorleggen aan Rusland en China, belangrijke handelspartners van Iran die beide vetorecht hebben en niet enthousiast zijn over het sanctiewapen. (AP, AFP)

Sarkozy erkent fouten bij genocide Rwanda

Kigali. President Sarkozy heeft in Rwanda gezegd dat „de internationale gemeenschap, waaronder Frankrijk” in 1994 tijdens de genocide „ernstige inschattingsfouten” heeft gemaakt. Excuses, zoals de Amerikaanse ex-president Clinton en de Belgische premier Verhofstadt die aanboden, bleven uit. Zijn bezoek onderstreept het herstel van de betrekkingen. Rwanda verbrak de banden in 2006, nadat een Franse onderzoeksrechter internationale arrestatiebevelen uitvaardigde tegen negen kopstukken uit de entourage van de Rwandese president Kagame. (AP)