Gemeente trekt in kantoor DSB

Het voormalige hoofdkantoor van DSB Bank in Wognum wordt het onderkomen van de nieuwe fusiegemeente Medemblik. De gemeente wil het karakteristieke pand voor 12,5 miljoen euro uit de boedel van DSB kopen en heeft daarover inmiddels overeenstemming bereikt met de curatoren.

De nieuwe gemeente Medemblik zal vanaf 1 januari 2011 bestaan uit de huidige gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik. Daaronder valt ook Wognum. Op 3 maart besluiten de drie gemeenteraden over de aankoop van het door architectenbureau Alberts & Van Huut ontworpen pand. Wethouder ruimtelijke ordening Kasper Gutter (CDA) verwacht dat het pand al in augustus in bezit kan zijn van de gemeente.

Het DSB-hoofdkantoor bestaat uit drie torens, met de namen Basiliek, Citadel en Kathedraal. Voormalig DSB-baas Dirk Scheringa werkte er met 600 man personeel. De nieuwe gemeente Medemblik zal er naar verwachting met 260 mensen intrekken. Daarom zal de gemeente maar twee van de drie torens in gebruik nemen. De derde toren kan dan verhuurd worden. Gutter erkent dat de nieuwe locatie, aan de A7, niet erg centraal gelegen is voor burgers van de nieuwe gemeente. „Maar dat is steeds minder erg als je ziet hoeveel diensten er digitaal worden afgenomen van de gemeente.” Daarbij houden bepaalde kernen in de gemeente nog loketten voor burgers. Het DSB-pand is nu nog in gebruik bij de curatoren van DSB, die met enkele honderden medewerkers werken aan de ontmanteling van de bank, die op 19 oktober 2009 failliet ging.