Zestien wijzigingen in Deens kabinet

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen heeft gisteren een grondige hervorming van zijn kabinet aangekondigd: 16 van de 19 ministers wisselen van post of verdwijnen uit de regering. Belangrijke ministeries als Defensie, Justitie en Buitenlandse Zaken krijgen nieuwe gezichten. Defensie en Buitenlandse Zaken krijgen voor het eerst een vrouwelijke minister.

De personeelswissels in de weinig populaire centrum-rechtse minderheidsregering waren al langer verwacht. Rasmussen nam de leiding van het kabinet tien maanden geleden over van zijn liberale partijgenoot Anders Fogh Rasmussen, die secretaris-generaal werd van de NAVO als opvolger van Jaap de Hoop Scheffer. De hervorming werd vertraagd door de klimaatconferentie in Kopenhagen van eind vorig jaar. De Deense regering had alle tijd en energie nodig voor de voorbereiding van de ontvangst van ruim honderd wereldleiders.

Defensieminister Søren Gade wachtte de hervorming niet af en nam maandagavond laat al ontslag. De minister lag de laatste weken erg onder vuur, wegens een lek uit 2007 over taken van Deense elitetroepen in Irak. Vorige week werd bekend dat de Deense politie onderzoekt of het lek vanuit het ministerie kwam. Defensie probeerde vorig jaar ook een boek te verbieden van een Deense ex-soldaat over zijn taken in Afghanistan, terwijl bleek dat een medewerker van Defensie het boek al in het Arabisch had vertaald. Gade kreeg op beide zaken veel kritiek.

Gade wordt vervangen door de 41-jarige nieuwkomer Gitte Lillelund Bech van de Liberale Partij van Rasmussen. Per Stig Møller verlaat na negen jaar Buitenlandse Zaken en wordt vervangen door Lene Espersen, de leider van de Conservatieve Partij, de kleine partner in de regering van twee partijen. Espersen (44) komt over van Economie en krijgt de taak om de crisismaatregelen door te voeren. Bech en Espersen zijn de eerste vrouwen op deze posten.

De verjonging en vervrouwelijking van de regering kwam voor veel analisten en commentatoren toch als een verrassing. Zij menen dat Rasmussen nu snel een eigen stempel wil drukken op het beleid. De regeringspartijen, sinds november 2001 samen aan de macht, verloren het afgelopen jaar fors in de peilingen. De volgende verkiezingen zijn in november volgend jaar. (AP, AFP, Reuters)