Wouter Bos for president

Wat te doen met de twaalf werkloze PvdA-bewindslieden?

De staatssecretarissen Timmermans, Bussemaker, Albayrak, Heemskerk en Dijksma stonden de vorige keer op de kandidatenlijst voor de Kamer. Zij zullen wellicht een terugkeer overwegen. Dat ligt anders voor staatssecretaris Kleinsma en de hele ministersploeg die, op Koenders na, geen parlementaire ervaring hebben. Kleinsma overweegt een Kamerzetel.

Mocht Koenders niet de Kamer in willen, dan lonken de ngo’s in de ontwikkelingssamenwerkingshoek. Oxfam Novib, Cordaid, dat werk. Resteren Van der Laan, Plasterk, Ter Horst en Cramer. Van der Laan kan weer terug naar zijn oude baan, advocaat bij zijn eigen kantoor Kennedy Van der Laan. Plasterk ligt al ingewikkelder. Hij ambieert geen terugkeer naar de wetenschap, zei hij, over de Kamer twijfelt hij. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, suggereerde partijtijger Felix Rottenberg. Of iets cultureels.

Cramer kwam uit de milieuhoek, maar heeft zich door haar compromissenbeleid en de mislukking in Kopenhagen niet geloofwaardiger gemaakt in die kringen. Terug naar de universiteit dan maar. Voor Ter Horst lijkt, na een carrière als lokaal politicus (wethouder, burgemeester), een functie bij een adviesbureau het meest voor de hand te liggen: Boer & Croon.

Maar wat doen we met Wouter? Die lijkt, net als Balkenende, van plan zijn partij weer te gaan leiden in de komende campagne en de periode daarna. Dat houdt hem voorlopig wel van de straat, of liever gezegd, op de straat.

De vraag is of dat een verstandige keuze is. Als één ding duidelijk is sinds Bos en Balkenende in 2002 voor het eerst tegen elkaar in het krijt traden, dan is het dat de chemie tussen de twee leiders op zijn zachtst gezegd te wensen over laat. Dat geldt des te meer voor Bos en de tweede man van het CDA, Maxime Verhagen. Zij houden door hun slechte persoonlijke verhouding de politiek in gijzeling: zolang zij er zitten, is een coalitie met zowel CDA als PvdA uitgesloten.

In Den Haag wordt dan ook druk gespeculeerd hoe de drie kemphanen op een sjieke manier het toneel kunnen verlaten om plaats te maken voor frisse leiders. Balkenende mag naar Brussel. Voor welke functie? Maakt niet uit. Hij kan opgevolgd worden door Eurlings. Verhagen naar de NAVO, een baan in zijn geliefde Uruzgan.

En Bos? Die kan gelijk een andere irritatie bij de parlementariërs helpen oplossen. Zet Nout Wellink, de huidige baas van toezichthouder De Nederlandsche Bank, af, en maak Wouter Bos de president. Mag Lodewijk Asscher de PvdA leiden.

Egbert Kalse