Popster in 6 maanden

Van magazijnbediende tot internationale popster, binnen een half jaar – het kan tegenwoordig. De 23-jarige Adam Young, alias Owl City, uit het Amerikaanse dorpje Owatonna, Minnesota, treedt vanavond op in een al weken uitverkochte Melkweg Max, Amsterdam; zijn single Fireflies, een melancholisch popliedje, was nummer één in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië.

Het verhaal van Youngs bliksemcarrière doet denken aan The Arctic Monkeys. Ook Young zette een paar jaar geleden een paar liedjes, die hij in zijn eentje in de kelder van zijn ouders had opgenomen, op MySpace. Hij werd opgemerkt door muziekfans (inmiddels 17 miljoen keer) en door talentenjagers van Universal Music. Na lang onderhandelen kwam de schuchtere Young naar New York om een contract te sluiten.

De manier waarop de single Fireflies en zijn cd Ocean Eyes zijn uitgebracht, was voor Universal nieuw: beide waren eerst verkrijgbaar als download en pas later als fysiek product. Volgens een zegsman van Universal, in tijdschrift Rolling Stone, wordt zo de online gemeenschap beter bediend. „We leren eindelijk hoe we ons in dit digitale tijdperk moeten gedragen.”

Afgelopen zomer moest Adam Young nog iedere ochtend om zes uur op zijn werk zijn, nu reist hij kriskras over de aarde om overal zijn intieme liedjes te zingen.