Kort nieuws Economie

Dispuut over visserijverdrag EU en Marokko

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 24 febr. Europese vissersschepen vissen illegaal in de kustwateren van de Westelijke Sahara op basis van een verdrag tussen de EU en Marokko. Dit stelt het juridische bureau van het Europees Parlement, dat meent dat het verdrag met Marokko moet worden herzien. De EU betaalt jaarlijks 40 miljoen euro voor het recht om in Marokkaanse kustwateren te mogen vissen. Op basis van dit verdrag vissen vissers ook in de kustwateren van de Westelijke Sahara, dat door Marokko wordt geclaimd. Maar het geld komt niet ten goede aan de bevolking, die wel voedselreserves ziet verdwijnen. Het Europees Parlement wil de kwestie opnemen met de Europese Commissie.

Wereldhandel daalt meeste sinds 1945

Brussel, 24 febr. De wereldhandel is vorig jaar door de economische crisis met 12 procent teruggelopen. Dat is de grootste daling sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft topman Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO vandaag in Brussel gezegd. Afgelopen december ging de WTO er nog van uit dat de wereldhandel in 2009 met 10 procent zou zijn teruggelopen. (ANP)

Omzet in de bouw krimpt 4,5 procent

Den Haag, 24 febr. Na jaren van groei is de omzet in de bouwsector in 2009 gekrompen. De omzet was 87 miljard euro, 4,5 procent lager dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend heeft gepresenteerd. De woning- en utiliteitsbouw (onder meer kantoren en ziekenhuizen) leed in 2009 het zwaarst onder de crisis. De omzet daalde in deze sector met iets meer dan 8 procent. Alleen de omzet in de grond-, weg- en waterbouw is vorig jaar gestegen, met bijna 4 procent. (ANP)

Grieken leggen werk 24 uur neer

Athene, 24 febr. De Grieken leggen woensdag het werk neer uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de regering. De algemene staking dreigt het land tot stilstand te brengen. Vliegtuigen blijven aan de grond, treinen rijden niet en boten naar de Griekse eilanden varen niet uit. In Athene rijden bussen en metro waarschijnlijk alleen om stakers naar het centrum van de stad te brengen, waar wordt gedemonstreerd. Ook ambtenaren leggen het werk neer. De meeste scholen en universiteiten blijven dicht, evenals rechtbanken. Op de Griekse radio en tv zijn vandaag geen nieuwsuitzendingen, omdat de journalisten het werk voor 24 uur hebben neergelegd. (ANP)