Geert Wilders had in 2001 niets tegen de islam, maar nu wel

wildersDe meeste mensen worden milder naarmate ze ouder worden. Maar Geert Wilders is in zijn standpunten over de islam juist radicaler geworden. Op verschillende websites dook deze week een oud filmpje op waarin Wilders, toen nog VVD-Kamerlid, zegt dat hij ‘niets’ tegen de islam heeft.

Het gaat om een negen jaar oud fragment  uit de talkshow Barend & Van Dorp.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gozf-UZF8H8[/youtube]

De uitzending werd opgenomen twee weken na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York. Wilders: ‘Het gaat niet om een religie. In tegenstelling tot Pim Fortuyn die oproept tot een kruistocht, of wat is het, een koude oorlog tegen de islam, wat een verwerpelijke opmerking is, omdat ie daarmee alle moslims op één hoop gooit, heb ik van begin af aan gezegd; de islam daar is niets mis mee, het is een te respecteren godsdienst. Ook de meeste moslims ter wereld, maar ook in Nederland zijn goede burgers waar niets mis mee is. Het gaat om dat kleine stukje moslimextremisme.’

In het Nederlands Dagblad reageert Wilders vandaag op het oude fragment. Hij zegt dat hij negen jaar geleden ‘nog gebukt ging onder het juk van Van Aartsen en Dijkstal’. In het ND geeft hij toe dat er verschil zit tussen de uitspraken die hij toen deed en de opvattingen die hij nu heeft. ‘Ik ben niet voor niets weggegaan bij de VVD.’ Het ND heeft ook toenmalig VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal gevraagd om een reactie. Dijkstal bestrijdt dat Wilders destijds niet vrijuit zijn mening kon geven. ‘Ik heb nooit het idee gehad dat hij er toen anders over dacht dan hij zei.’

Inmiddels noemt de PVV-leider de islam ‘een verwerpelijke ideologie’ en wordt hij vervolgd wegens aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen. Hij heeft onder meer de Koran vergeleken met Mein Kampf van Hitler en noemde de Islam ‘een gewelddadige religie’. Achter die uitspraken staat hij nog steeds, bleek op de regiezitting in zijn proces. Het proces gaat op zijn vroegst in juni verder.

Wat vindt u van het fragment? En wat vindt u van het verschil tussen de uitspraken die Geert Wilders negen jaar geleden deed en hetgeen hij nu zegt?

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.