geld kort

Prijzen van alle typen huizen blijven dalen, vooral in Utrecht

De verkoopprijzen van bestaande woningen zijn in januari met gemiddeld 5,3 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De daling is gelijk aan die in december, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Alle typen woningen waren goedkoper dan een jaar eerder. Duurdere vrijstaande woningen daalden het meest in prijs (8,7 procent). Woningen in de tussencategorie wisten de schade te beperken tot 3,5 procent. In totaal wisselden 7.708 bestaande woningen van eigenaar in januari. Dit zijn er ruim 11 procent minder dan een jaar eerder. In december ging het om een afname van 8 procent. Alleen in Zeeland steeg de woningverkoop. De daling was het sterkst in de provincie Utrecht (min 25 procent). (ANP)

Consumenten zijn negatiever over geld

Den haag. Consumenten zijn deze maand veel minder optimistisch over het economisch klimaat in de komende twaalf maanden dan in januari. Ook over hun eigen financiële situatie is de Nederlander pessimistischer. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De metingen zijn gedaan voor de val van het kabinet. Het consumentenvertrouwen viel licht terug. De indicator kwam in februari uit op min 13, tegen min 10 in januari. Consumenten waren vooral minder positief over de toekomst, aldus het CBS. (ANP)

Minder boekingen voor hotels in 2009

Brussel. Het aantal hotelovernachtingen in de Europese Uniet is vorig jaar met 5,1 procent gedaald. Dat heeft Eurostat, het statistische bureau van de EU, gisteren bekendgemaakt. In Nederland bedroeg de achteruitgang 4 procent. Hotels in de EU-lidstaten trokken vooral minder buitenlandse bezoekers, namelijk 9,1 procent. Het aantal binnenlandse hotelovernachtingen liep met 1,6 procent terug. Nederlandse hotels kregen 5 procent minder buitenlandse en 3,1 procent minder binnenlandse gasten over de vloer. De teruggang vorig jaar was groter dan die in 2008, toen het aantal overnachtingen in de EU met 0,2 procent afnam. In 2007 was nog sprake van een stijging van het aantal overnachtingen van 3,5 procent. (ANP)

Curatoren kritisch over Hypotheekleed

Bilthoven. De curatoren van DSB Bank hebben afwijzend gereageerd op de collectieve actie die Stichting Hypotheekleed is gestart om schade te verhalen voor klanten van de bank. Ze blijven erbij dat klachten alleen individueel kunnen worden behandeld. Dit heeft voorzitter Pieter Lakeman van Hypotheekleed gisteren laten weten. Lakeman wil nu de curatoren binnen een maand dagvaarden. Eind vorige maand maakte Lakeman bekend dat DSB-klanten gezamenlijk een schade van 2,8 miljard euro hebben geleden. Stichting Hypotheekleed wil via een collectieve actie deze schade voor de gedupeerden verhalen. (ANP)