Franse oliesector ligt stil

Regering en oliebranche proberen in Frankrijk paniek te voorkomen over een gebrek aan brandstof voor automobilisten door een aanhoudende staking bij raffinaderijen. „De voorraden zijn niet op. We zijn nog tien dagen veilig”, zei minister van Energie Jean-Louis Borloo vanmorgen.

„Mensen moeten zich naar de benzinestations haasten, dat veroorzaakt juist problemen”, waarschuwde Jean-Louis Schilansky, voorzitter van de Union Française des Pétrolières.

Gisteren was de brandstof in 127 benzinestations op, na een week staking bij zes raffinaderijen van de Franse oliemaatschappij Total. Vakbond CGT heeft opgeroepen de staking voor onbepaalde tijd uit te breiden naar twee andere grote raffinaderijen in Frankrijk, van Exxon-Mobil. In totaal zijn in Frankrijk twaalf raffinaderijen actief.

Dat aantal is te hoog: door overproductie is de marge per olievat te klein geworden voor de oliemaatschappijen. Gemiddeld lijden de Franse raffinaderijen meer dan 100 miljoen euro per maand verlies. Total kondigde daarom onlangs aan zijn raffinaderij in Duinkerken te sluiten. De directie heeft dat besluit intussen uitgesteld, onder druk van de Franse regering en de vakbonden. Zij vinden dat Total geen mensen mag ontslaan zolang het concern winst maakt.

Bestuursvoorzitter Christophe de Margerie van Total onderstreepte na een bezoek aan president Sarkozy dat Total door zal gaan zijn productiecapaciteit aan te passen aan de markt. Europa moet volgens de Franse Unie van Petroleumindustrieën (UFIP) 10 tot 15 procent van zijn 114 raffinaderijen sluiten, terwijl in landen als China, India en Vietnam wordt bijgebouwd.

Margerie beloofde ook dat in Frankrijk geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Total stelt onder meer vervangende werkgelegenheid in het vooruitzicht in een nog te bouwen methaangashaven in Duinkerken. Maar vakbond CGT eist formele garanties. Vanmorgen waren de partijen opnieuw in onderhandeling, tot haast gemaand door de Franse regering. Landelijk CGT-leider Bernard Thibault vindt dat het sluiten van raffinaderijen tegen het Franse streven is om de afhankelijkheid van het buitenland niet te vergroten.