Sport kort

Shorttrack: weer goud Jung-Su Lee, De Knegt in kwartfinales eruit

VANCOUVER. De Zuid-Koreaan Jung-Su Lee heeft zaterdagnacht zijn tweede gouden medaille behaald bij de Winterspelen van Vancouver. Lee won de finale van de 1.000 meter, nadat hij vorig weekeinde ook al de 1.500 meter had gewonnen. Het zilver ging op de 1.000 meter naar de Zuid-Koreaan Ho-Suk Lee, het brons was voor de Amerikaan Apolo Anton Ohno. Ohno werd daarmee de meest gelauwerde Amerikaanse sporter in de geschiedenis van de Winterspelen. Hij heeft nu zeven medailles veroverd. De Nederlander Sjinkie Knegt werd op de 1.000 meter in de kwartfinales uitgeschakeld. De jonge Fries eindigde in zijn serie als derde en werd uiteindelijk elfde. Bij de vrouwen won de Chinese shorttrackster Yang Zhou goud op de 1.500 meter. De Zuid-Koreaanse Eun-Byul Lee pakte zilver, haar landgenote Seung-Hi Park brons. (ANP)

Sloveens protest langlaufparkoers

WHISTLER. Slovenië heeft geprotesteerd tegen het olympisch langlaufparkoers in Whistler. Volgens de Slovenen is het traject niet veilig genoeg. Aanleiding voor de klacht is de zware val van de Sloveense langlaufster Petra Majdic. Ze ging woensdag in de training voorafgaande aan de olympische wedstrijd op de klassieke sprint onderuit en viel in een greppel. Met vier gebroken ribben kroop ze eruit, deed alsnog mee aan de races en behaalde verbazingwekkend genoeg brons. Na de huldiging werd ze alsnog naar het ziekenhuis gebracht. Zaterdag is een officieel protest ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité, het organisatiecomité van Vancouver en de internationale Skifederatie. (ANP)

Tweemansbob slecht van start in Whistler

WHISTLER. Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben zaterdag bij de strijd om de olympische medailles in de tweemansbob een totaal mislukte eerste dag beleefd. Het Nederlandse duo, dat in de laatste wereldbekerwedstrijden nog indruk maakte, staat na twee runs op de dertiende plaats. Vannacht waren de derde en vierde run. De achterstand op de leidende Duitsers Andre Lange en Kevin Kuske is 1,87 seconden. Piloot Van Calker ging op de lastige baan in Whistler twee keer in de fout in bocht elf. Hij hield de slee wel overeind, maar een topklassering zit er niet meer in. (ANP)

Zweed Hellner wint 30 km achtervolging

WHISTLER. De Zweedse langlaufer Marcus Hellner heeft zaterdag de gouden medaille behaald op de 30 kilometer achtervolging. Hellner legde de afstand, verdeeld over 15 kilometer klassieke stijl en 15 kilometer vrije stijl, af in 1.15,11 uur. Hellner ontsnapte in de laatste ronde van het parcours in Whistler Park uit een kopgroepje en hield zijn voorsprong vast tot de meet. De Duitser Tobias Angerer veroverde zilver. De Zweed Johan Olsson, die veel kopwerk had verricht, pakte brons. (ANP)

Biatleet Oestioegov naar goud op 15 km

WHISTLER. De Russische biatleet Evgeni Oestioegov heeft gisteren in Whistler olympisch goud veroverd op de 15 kilometer massastart. Oestioegov legde de afstand langlaufend af in 35 minuten en 35 seconden en schoot geen enkele keer mis. Het zilver ging naar Martin Fourcade, die een tijd van 35.46 noteerde. De Fransman maakte echter drie schietfouten en moest daardoor drie strafrondes afleggen. De Slowaak Pavol Hurajt pakte het brons in 35.52. Hij raakte bij het schieten alle schijven in een keer. (ANP)