PSV loopt averij op tegen Sparta

PSV weet even niet meer wat winnen is. Na de nederlaag tegen HSV in de Europa League (1-0) kwam de Eindhovense ploeg gisteren op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen Sparta: 1-1. PSV ziet in de strijd om het landskampioenschap de achtervolgers FC Twente en Ajax dichterbij komen met een achterstand van respectievelijk een en zeven punten. Trainer Fred Rutten sprak van „grote schade”.

Otman Bakkal zette PSV na bijna een kwartier op voorsprong uit een voorzet van Balazs Dzsudzsak. De koploper kreeg vervolgens de ene kans na de andere. In blessuretijd werd het mindere spel van PSV alsnog afgestraft. Rydell Poepon zorgde voor de onverwachte gelijkmaker van Sparta, 1-1.

„We hadden vaker moeten scoren”, vond Rutten. „Dan was er niets aan de hand geweest. De gelijkmaker is heel vervelend voor ons. Aan het eind van het seizoen zullen we weten hoe vervelend.”

Ook Ajax had meer treffers moeten maken in het duel met Vitesse. Het elftal van trainer Martin Jol spande zich een half uurtje in tegen Vitesse en stelde met drie doelpunten de zege veilig. De nummer drie van de eredivisie won ‘slechts’ met 4-0 omdat het een uur in een lager tempo voetbalde en veel kansen miste. Zo schoot alleen Luis Suarez al driemaal op de paal.

Trainer Martin Jol koos drie dagen na de nederlaag tegen Juventus (1-2) weer voor een systeem met twee aanvallers en vier middenvelders. Urby Emanuelson was het grootste slachtoffer van de gewijzigde speelwijze. Hij belandde net als Miralem Sulejmani op de bank. Beide spitsen Luis Suarez en Marko Pantelic kregen hulp van de aanvallend ingestelde middenvelders Siem de Jong, Demy de Zeeuw en Christian Eriksen.

Het Deense talent vermaakte het thuispubliek met een prachtige balbehandeling en een aantal fraaie acties. Eriksen, sinds vorige week achttien jaar oud, verzuimde zijn sterke optreden wel met een treffer op te luisteren. Hij kreeg daarvoor drie riante mogelijkheden.

Siem de Jong is de laatste weken geruisloos de basiself van Ajax binnengeslopen. Hij opende na een fraai overstapje van Pantelic de score (1-0). Suarez zorgde voor 2-0 en doelman Piet Velthuizen werd in de 28ste minuut ook nog door zijn ploeggenoot Paul Verhaegh gepasseerd (3-0). Alleen De Jong (58ste minuut) trof nog doel.

Nummer vier Feyenoord kwam thuis tegen ADO Den Haag niet verder dan 2-2. De Haagse gelijkmaker viel diep in de extra tijd en kwam op naam van oud-Feyenoorder Danny Buijs. De Rotterdamse ploeg heeft in 2010 nog niet gewonnen in de eigen Kuip.

AZ liet zaterdag uit bij VVV-Venlo de overwinning liggen. De ploeg uit Alkmaar stond twintig minuten voor tijd nog met 3-1 voor maar kreeg in het vervolg nog twee doelpunten tegen. „Iedereen wilde de 1-4 maken, zelfs de centrumverdedigers”, mopperde AZ-coach Dick Advocaat.”

De 300ste wedstrijd van NAC-speler Rob Penders verliep slecht voor de verdediger. Zijn ploeg verloor zaterdag het thuisduel van FC Utrecht (0-2). Penders, die werd gehuldigd, kreeg een gele kaart en leidde met een blunder het eerste doelpunt van FC Utrecht in. (ANP)