Doden door noodweer op eiland Madeira

People view a destroyed downtown Funchal street as cars lay buried under debris after heavy flooding in Madeira island February 21, 2010. Portuguese rescue workers using bulldozers searched on Sunday for more bodies under debris after violent floods and mudslides killed at least 40 on the resort island of Madeira. REUTERS/Duarte Sa (PORTUGAL - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TRANSPORT)
People view a destroyed downtown Funchal street as cars lay buried under debris after heavy flooding in Madeira island February 21, 2010. Portuguese rescue workers using bulldozers searched on Sunday for more bodies under debris after violent floods and mudslides killed at least 40 on the resort island of Madeira. REUTERS/Duarte Sa (PORTUGAL - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TRANSPORT) REUTERS

Het Portugese leger is met reddingsteams afgereisd naar het eiland Madeira, waar dit weekeinde zeker 42 doden en meer dan 120 gewonden zijn gevallen na buitengewoon zware regenval. Het dodental zal volgens lokale autoriteiten oplopen, omdat er met enkele dorpen nog geen contact is geweest. Zij zijn afgesloten van de buitenwereld door geblokkeerde wegen en uitgevallen communicatielijnen.

Het vulkanische eiland, dat 900 kilometer ten westen van het Portugese vasteland ligt in de Atlantische Oceaan, is gewend aan zware neerslag. De regenval van dit weekeinde was echter ongekend.

Met naar schatting 185 liter water per vierkante meter in een etmaal viel de meeste regen op de Pico de Arieiro, met 1.818 meter een van de hoogste punten op het eiland. Het water zocht zich via de berghellingen en rivieren een weg naar beneden en zorgde daarbij voor modderstromen en aardverschuivingen.

Met name de vlakbij gelegen regiohoofdstad Funchal (120.000 inwoners) en haar zuidelijke buitenwijk Baixa werden zwaar getroffen. De lokale televisie toonde beelden van auto’s die van de weg gesleurd werden en ingestorte huizen. Een groot deel van de infrastructuur is verwoest.

De Portugese premier José Sócrates bezocht het rampgebied zaterdagavond. Hij zegde Madeira alle hulp toe die het de komende tijd nodig heeft, maar noemde het desgevraagd nog te vroeg om over bedragen te spreken. (NRC)