Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Oprichter van Veronica overleden

Hendrik ‘Bull’ Verweij (100), één van de oprichters van de legendarische zeezender Veronica, is gisternacht in zijn slaap overleden. Dat heeft de stichting Norderney, die het historische en culturele erfgoed van Radio Veronica conserveert, gisteren gemeld.

In de jaren zestig en zeventig luisterden naar schatting vijf miljoen mensen regelmatig naar Veronica. De zender was onder Verweij een kweekvijver voor talenten als Willem van Kooten, Tineke de Nooij, Jan van Veen, Henk van Dorp, Eddy Becker en Chiel Montagne.

Verweij werd veroordeeld tot een jaar cel, omdat hij in 1971 opdracht had gegeven voor een bomaanslag op concurrent Radio Noordzee. Veronica moest na een besluit van het kabinet haar uitzendingen in 1974 staken. Twee jaar later werd het als VOO toegelaten tot het publieke bestel.

Verweij zei onlangs dat hij „een geweldig leven” heeft gehad en elke dag met plezier naar zijn werk ging. „En god, god, god wat hebben we gelachen.”