Kort nieuws Economie

Wall Street sluitde week af met minieme winst

New York, 20 febr. De beurzen op Wall Street hadden gisteren moeite richting te bepalen. Na een negatieve opening gingen de koersen even later vlot omhoog om vervolgens weer terug te vallen in de min en uiteindelijk weer wat op te krabbelen. Beleggers lijken zich niet helemaal op hun gemak te voelen sinds het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, donderdag nabeurs de rente op noodleningen voor banken verhoogde. Een cijfer over de inflatie in januari, dat meeviel, bracht weer kalmte. Evenals de centralebankvoorzitter van de staat New York, William Dudley, die beloofde dat de belangrijke rentetarieven voorlopig laag zullen blijven. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk op 10.402,35 punten, een minieme stijging van 0,1 procent ten opzichte van het slot van donderdag. De AEX-index van de Amsterdamse beurs sloot de dag af met een winst van 1,30 punten (0,4 procent) op een stand van 325,60 punten. (ANP)

Boeren tegen hoge btw op vlees

Den Haag, 20 febr. LTO Nederland is fel gekant tegen een hogere btw op zuivel en vlees. Dat zei de land- en tuinbouworganisatie gisteren in een reactie op een rapport van adviesbureau CE Delft, geschreven op verzoek van het ministerie van VROM. In dat rapport staan mogelijkheden om door verhoging van belasting de doelstellingen van het klimaatbeleid dichterbij te brengen. Niet alleen maatregelen als verhoging van accijns op benzine en energiebelasting worden genoemd, maar ook het overhevelen van vlees van het lage btw-tarief van 6 procent naar het hoge tarief van 19 procent. LTO Nederland wil niet dat vlees alleen nog betaalbaar zal zijn voor „elitegroepen” en vindt dat de veehouders in ons land al internationaal vooroplopen bij milieu en dierenwelzijn. De veeteelt is verantwoordelijk voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, zo heeft de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) drie jaar geleden berekend. (ANP)

Spyker: verkoop Saab bijna rond

AMSTERDAM, 20 febr. Spyker-bestuursvoorzitter Victor Muller verwacht dat de verkoop van autobouwer Saab aan Spyker volgende week zal worden afgerond. Dit zei Muller gisteren tegen het ANP. Oorspronkelijk was 15 februari de richtdatum waarop de verkoop zou zijn afgerond. „De closing is volgende week. Ik hoop dinsdag”, aldus Muller. Hij zei dat er geen speciale reden was voor de vertraging. Gisteren bleek ook dat de Russische investeerder Vladimir Antonov financiering verstrekt aan Spyker. Antonov vertelde persbureau Reuters dat hij Victor Muller ongeveer 100 miljoen dollar heeft geleend. (ANP)