Liever veiligheid dan kunst

De kans is groot dat de PVV in Almere hoog scoort bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat betekent dat voor het maatschappelijk leven?

De grote zaal van het theater in kunstcentrum Kunstline in Almere. Foto Leo van Velzen Almere, 15-02-07. In- en exterieur van het Kunstencentrum Kustlinie aan het Weerwater te Almere. Grote Zaal. Foto Leo van Velzen NrcHb.
De grote zaal van het theater in kunstcentrum Kunstline in Almere. Foto Leo van Velzen Almere, 15-02-07. In- en exterieur van het Kunstencentrum Kustlinie aan het Weerwater te Almere. Grote Zaal. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Alle partijen waren uitgenodigd voor de discussieavond over diversiteit in Almere, ook de PVV. Maar op 2 februari, een uur voor aanvang, kreeg organisator Jan de Vletter, voorzitter van platform Kleurrijk Almere, een telefoontje. Het was PVV-lijsttrekker Raymond de Roon. ‘We kunnen niet’, zei De Roon. ‘Kunt u een dvd met het verslag van de avond sturen?’ De Vletter: „Wel willen weten wat er over je gezegd wordt, maar niet zelf willen deelnemen. Angsthazerij, vind ik dat.”

Bij de Europese verkiezingen van vorig jaar kreeg de PVV 27 procent van de stemmen in Almere. De kans is groot dat de partij ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart hoog scoort, volgens een recente opiniepeiling. Hoe denken lokale maatschappelijke organisaties over de komst van de PVV?

‘De schaalsprong’, noemen ze het in Almere. In 2018 wil Almere Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Honderdduizend nieuwe banen moeten er komen. Ruim 150.000 nieuwe inwoners binnen twintig jaar – liefst hoogopgeleid.

Maar de PVV heeft haar eigen agenda: veiligheid, ten koste van cultuur. „Stadscommando’s. Waar gáát dit over?”, zegt Jan de Vletter van Kleurrijk Almere. „De criminaliteit in Almere daalt, het is lang geen Rotterdam-Zuid. Ik zie liever dat de PVV energie steekt in vraagstukken waar het wél om draait.”

‘De hobby van links’, zo omschrijft de PVV het investeren in cultuur. „Almere heeft juist evenementen en hoogwaardige horeca nodig om hoogopgeleiden te trekken”, zegt Hans Snel, directeur Almere City Marketing.

Ook in citymarketing ziet de PVV weinig. En dat terwijl ‘een groeistad’ als Almere het daar juist van moet hebben, zegt Hans Snel. „Dagelijks trekken 40.000 forenzen de stad uit omdat ze hier geen werk kunnen vinden. Je zult moeten concurreren met andere steden om bedrijven, toeristen en winkelpubliek te trekken. Door citymarketing, waarmee Almere in de jaren negentig als eerste begon, is al behoorlijk wat negativiteit afgeschud. Het zou jammer zijn als de PVV dat straks in één collegeperiode te gronde richt.”

Niet iedereen in het maatschappelijk middenveld van Almere is onverdeeld negatief. Zo ziet Joep Kramer, directeur van de Vereniging Bedrijfskring Almere, voor ondernemers zeker mogelijkheden met de komst van de PVV: „Veiligheid, eenvoudige regelgeving en de IJmeerverbinding, daar ben ik vóór.”

Lastig vindt hij wel dat er weinig concreets in het verkiezingsprogramma staat. „Het is anderhalf A4’tje met statements. Dat betekent dat andere partijen hele goede afspraken met de PVV zullen moeten maken. Is de coalitie straks alleen met zichzelf bezig, dan gaat dat ten koste van investeringen voor ondernemers.”

Datzelfde gebeurde toen in Hilversum de Leefbaar-partij plots de grootste werd. „De instabiele coalitie in Hilversum leidde ertoe dat besluiten, zoals huisvesting van nieuwe scholen, werden uitgesteld”, zegt John van der Vegt, voorzitter van de Almeerse Scholen Groep. „Dat wens ik Almere niet toe. Juist hier is een aantal zwakke scholen waarin we nodig moeten investeren.”

Scholen in Almere maken zich zorgen, zegt De Vletter van Kleurrijk Almere. „Eenderde van de inwoners heeft een allochtone achtergrond, maar de PVV heeft in hen geen interesse. ‘Maak ik straks nog wel kans in deze omgeving’, vragen allochtone leerlingen hun docenten.” Diezelfde onrust proeft De Vletter op het gemeentehuis. „‘Hoe moet ik straks met die PVV-raadsleden omgaan’, willen ambtenaren weten.”

Het is inderdaad „niet veel om positief over te zijn”, zegt schouwburgdirecteur Peter Swinkels over het PVV-verkiezingsprogramma. „Almere is als project in twintig jaar uit de grond gestampt. Nu moet het van woonstad een leefstad worden. Cultuur is daarvoor hard nodig.” En al die media-aandacht helpt ook niet. zegt Swinkels: „ Het gaat altijd over troosteloosheid, criminaliteit. Ook nu weer over de komst van de PVV. Ondertussen maken wij hier met z’n allen een stad en dat gaat gewoon door, met of zonder PVV.”

Maar misschien loopt het allemaal wel los, denkt Jan de Vletter. „De PVV zal vooral veel hagel afvuren in de hoop een eend te raken. Maar een partij die niets waarmaakt en niet serieus aan gesprekken deelneemt, zakt uiteindelijk door het ijs.”

Ook Hans Snel van Almere City Marketing wacht het rustig af. „Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.”