MWC 2010: Hoe gratis is gratis navigatie?

Een van de thema’s van het Mobile World Congress is de komst van gratis of  bijna-gratis navigatie-aanbod van Google en Nokia. Hoe gaan bedrijven als Garmin, TomTom, en Navigon om met de concurrentie ten opzichte van mobieltjes met gps en gratis turn-by-turn aanwijzingen? Garmin vindt dat het aanbod van Google en Nokia “geïnspireerd” is door

navigatieEen van de thema’s van het Mobile World Congress is de komst van gratis of  bijna-gratis navigatie-aanbod van Google en Nokia. Hoe gaan bedrijven als Garmin, TomTom, en Navigon om met de concurrentie ten opzichte van mobieltjes met gps en gratis turn-by-turn aanwijzingen?

Garmin vindt dat het aanbod van Google en Nokia “geïnspireerd” is door Garmins Nüvifone, een toestel waarbij navigatie letterlijk voorop staat. Na de Nüvifone G60, die lange voorbereidingstijd nodig had, introduceert Garmin in Barcelona twee nieuwe types navigatietelefoons, waarvan eentje die op Google Android.  Precies - het besturingssysteem van de concurrent.Dat Androids ingebouwde spraakherkenning het woord Garmin weigert te herkennen (zie filmpje) zal toeval zijn.

Ook het Duitse Navigon komt binnenkort met een onboard-oplossing  voor Android. TomTom, dat voor 2010 weer geen groei verwacht, heeft al eerder aangegeven Android “niet te zullen negeren”. Net als Navigon verkoopt TomTom ook  software voor de iPhone maar de losse PND’s (personal navigation devices)  blijven veruit de belangrijkste bron van inkomsten.

Gratis = niet gratis

De gratis concurrentie is niet werkelijk gratis, haasten de betreffende partijen te vertellen. Een ‘echt’  navigatieapparaat heeft alle kaarten volledig bij zich in het geheugen. De oplossing van Google werkt met offboard routes - de digitale kaarten staan op een centrale server die alleen bereikbaar is met een mobiele dataverbinding. Voor de Amerikaanse markt (groot land, veel flat rate data-abonnementen) is dat misschien een oplossing - Google Maps Navigation werkt ook alleen daar. Maar in Europa, met veel landen en providers lopen de roamingkosten te ver op. Ook Nokia maakt ook gedeeltelijk gebruik van offboard navigatie. Bovendien geven de Finnen hun navigatiesoftware ook niet weg aan alle gebruikers, maar die van een beperkt aantal smartphones. Nokia kocht Navteq en heeft zijn navigatie in feite intern afgeschreven. Ze hopen wel dat de Nokia Maps-gebruiker ook andere Ovi-diensten gaat gebruiken, of wellicht onderweg advertenties voorgeschoteld krijgt  - de betaalmodellen zijn nog niet helemaal duidelijk. Een woordvoerder van Navigon verwacht dat de prijzen van alle navigatieapparatuur door de nieuwe ‘gratis’ alternatieven versneld zullen dalen.