'Goed dat Wouter Bos voet bij stuk houdt'

De sfeer was toch al slecht. Daarom rouwen treinreizigers in Utrecht in meerderheid niet om een eventuele val van het kabinet.

Eigenlijk best stoer. Goed dat hij nu eindelijk eens zijn rug recht houdt. Slim. Dapper. Dat vinden reizigers op station Utrecht Centraal, vanochtend, van de opstelling van PvdA-leider Wouter Bos over Uruzgan. Een meerderheid van de Nederlanders is het met de treinreizigers eens, zo blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van deze krant: tweederde (66 procent) geeft de PvdA-leider gelijk.

Bos was gisteren duidelijk: het kabinet moet morgen besluiten dat de Nederlandse militairen dit jaar vertrekken. Dat was een ultimatum aan vooral het CDA, dat wil voldoen aan een verzoek van de NAVO om nog ten minste een jaar met een afgeslankte missie in de Afghaanse provincie te blijven. Er lijkt geen manoeuvreerruimte meer. Het kabinet dreigt te vallen.

Hoewel.

„Het CDA draait wel weer bij”, zegt controller Kees Jan Willemsens (38). Het is de mening van velen. „Balkenende kiest wel weer eieren voor zijn geld”, zegt student internationaal recht Charlotte Duijf (22). „Dat doen ze elke keer”, zegt treinmachinist Eldert de Redelijkheid (48).

De andere helft van de ondervraagden verwacht wél een crisis. „Het moet nu wel knappen”, zegt adviseur Ruimtelijke Ordening Jan Taks (60). „Er was toch al een slechte sfeer in het kabinet.”

Waar iedereen het over eens is: goed van Bos dat hij zich zo hard opstelt – of hij nu gedreven wordt door principes, of kille calculatie. Geschiedenisstudent Harm Loman (21) noemt het „een handige stunt om zieltjes te winnen”. Angèle Meulen (37), werkzaam in het onderwijs, vindt het „wel stoer”. „Lekker duidelijk een keer”, vindt Jan Taks. „Goed dat hij eindelijk voet bij stuk houdt, hij staat ergens voor”, zegt een software engineer van 23 uit het zuiden van het land die niet met zijn naam in de krant wil.

Hoezo, zegt de gepensioneerde Gerard Vogelpoel: „Hij doet nu stoer tegen Balkenende, maar dat had hij een half jaar eerder moeten doen, niet vlak voor de verkiezingen.”

Toch denkt bijna niemand van de reizigers dat de harde opstelling van de PvdA de partij stemmen zal opleveren. En als het kabinet valt, wat dan?

„Het werd eens tijd”, zegt Ruben (27), werkzaam bij de GGD.

Vervolg Stemming: pagina 3

Minder zorgen bij oudere over crisis

Zijn collega Marjon Rosinga (55): „Tien jaar klote onderwijs gehad, en ze hebben de zorg kapot gemaakt. We zijn echt wel klaar met die gasten.”

Veel studenten zijn bezorgd over de „stabiliteit van van het land”, zoals Charlotte Duijf (internationaal recht, 22). „Kijk, wij zijn de jeugd, zegt Amber Portengen, 19, van de modeopleiding in Hilversum. Ze wijst naar haar vriendin. „En er moet zoveel geregeld worden met de crisis.” Dat zegt ook Saloua Serroukhi (21), hbo-studente recht. „Ik vind het slecht als het kabinet zou vallen. Problemen worden dan niet opgelost.”

Veel ouderen maken zich daar minder zorgen over. „De houdbaarheidsdatum van dit kabinet was verstreken”, zegt Ton Mimpen (55), coördinator leefbaarheidvoor een corporatie. Dit kabinet kan de problemen niet meer oplossen, zegt tv-programmabedenker Jan Olaf Boorsma (55). „De belangen zijn nu zo groot, met de economische crisis, de werkloosheid en de hoofdpijndossiers die er nog liggen. En de basis is nu zó smal, dat het beter is als het kabinet zo snel mogelijk valt. Dan kunnen we weer gaan bouwen.”

Dat vindt ook Frank Coppers, 45, commercieel adviseur. „Dit is een compromiskabinet, vreselijk. We hebben daadkracht nodig.”

De Vlaamse studente Lief Bleyen (21) denkt dat Nederland er wel beter van zou worden. „In België helpt het meestal wel als een kabinet valt”, zegt ze. „Een nieuwe frisse wind kan nooit kwaad.” Gerard Vogelpoel, 69 jaar waarvan 41 in de grafische industrie, denkt dat Bos „expres de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid”. Mooi zo, zegt hij. Want hij denkt „dat het goed is als er eens iets anders komt, bijvoorbeeld met Verdonk, of Wilders. Maar de meerderheid is juist ongerust over Wilders.

Aan de zussen A.G. en G.E. Jansen (77 en 80 jaar oud) is al het politieke gefilosofeer niet besteed. Ze hebben alle vertrouwen in de politiek verloren, zeggen ze. Waarbij A.G. de radicale vleugel vertegenwoordigt. Haar kan het „helemaal niets schelen” wat er met het kabinet gebeurt. „Stug van me, hè.”

Maar als Bos echt tot het einde toe zijn rug recht zou houden, overweegt ze „nog één keer op te staan” om misschien op hem te stemmen. Al moet ze dat eerst nog maar eens zien. Haar zus vindt het wel erg als het kabinet valt, omdat een politieke crisis veel geld kost. En wie moet dat betalen? Juist, de belastingbetaler.