Tweede man Talibaan in Pakistan gearresteerd

De militaire bevelhebber en tweede man van de Afghaanse Talibaanis opgepakt in de Pakistaanse stad Karachi. De arrestatie van Mullah Baradar, gisteren als eerste gemeld door The New York Times, wordt bevestigd door Amerikaanse functionarissen, maar ontkend door de Talibaan.

Mullah Baradar geldt als de belangrijkste man van de Talibaan na Mullah Omar, die Afghanistan leidde toen de Talibaan aan de macht waren en die zich nu schuilhoudt in Pakistan. Baradar is verantwoordelijk voor de militaire operaties van de Talibaan in Zuid-Afghanistan. Hij speelt ook een belangrijke rol in de raad van leiders van de Talibaan.

Vorige week zou hij gevangen genomen zijn in een operatie van Amerikaanse en Pakistaanse veiligheidsdiensten. The New York Times hoorde donderdag van de operatie, maar hield het nieuws stil op verzoek van het Witte Huis. Bekendmaking zou het verzamelen van inlichtingen over contacten van Baradar doorkruisen.

Baradar is in Pakistaanse handen en hij wordt ondervraagd door de Pakistaanse inlichtingendienst. Maar ook CIA-agenten nemen deel aan de ondervragingen. Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben de Afghaanse Talibaan jarenlang gesteund. Door de Afghaanse Talibaan financieel en logistiek te steunen wilde Pakistan zijn invloed in het buurland veiligstellen. De VS dringen er al lang bij Pakistan op aan om op te treden tegen de Afghaanse opstandelingen, die betrekkelijk ongestoord vanuit Pakistan kunnen opereren.

Mullah Baradar, die afkomstig is uit de provincie Uruzgan, heeft in de jaren tachtig zij-aan-zij met Mullah Omar gevochten tegen de troepen van de Sovjet-Unie die Afghanistan bezetten. Later werd de praktisch ingestelde Baradar de rechterhand van Omar, die ideologischer en emotioneler is. De afgelopen jaren zou Baradar als strateeg van de Afghaanse Talibaan zijn stempel hebben gedrukt op de manier waarop de opstandelingen de westerse troepen in zijn land bestrijden. Probeer geen grondgebied vast te houden, leg veel kleine hinderlagen, en plant veel „bloemen” (bermbommen), bezwoer hij zijn regionale commandanten afgelopen zomer volgens een portret dat het Amerikaanse blad Newsweek in juli publiceerde onder de kop Amerika’s nieuwe nachtmerrie.