Berlijnse jeugd mag wettelijk krijsen

Kinderen mogen vanaf vandaag wettelijk herrie maken in Berlijn. De stad kiest ondubbelzinnig voor geroep van voetballende jeugd op een trapveldje, gekrijs in de crèche en het lawaai van het jongerencentrum om de hoek. Berlijn is de eerste Duitse stad en deelstaat die de wet- en regelgeving in het voordeel van kinderen aanpast.

In de wet staat: „Storende geluiden die van kinderen uitgaan, zijn als uitdrukking van vanzelfsprekende kinderlijke ontplooiing sociaal passend en dienen gebillijkt te worden.” Een vrijbrief voor ongelimiteerd lawaai is dit volgens wethouder Lompscher niet. „Alles in redelijkheid. Ook kinderen moeten rekening met anderen houden.” Dat betekent dat het na kinderbedtijd uit is met de pret. Slimmeriken hebben al opgemerkt dat kinderbedtijd een rekbaar begrip is.

In 2008 moesten enkele kinderdagverblijven in Berlijn sluiten omdat omwonenden bij de politie en de rechter over herrie hadden geklaagd. Ook een voetbalveldje mocht om die reden niet meer worden gebruikt. Waardoor een sluimerend debat ontbrandde over het recht van kinderen om op z’n tijd lawaai te maken.

De jeugd heeft gewonnen. Berlijn, in sommige wijken kinderrijk, moet het geluid dat de jeugd voortbrengt vanaf heden dulden. „De drempel voor klagers ligt hoger. Het is een politiek signaal”, zegt een gemeentewoordvoerder.