President: puinruimen in Haïti gaat drie jaar duren

Het zal drie jaar duren om al het puin van de aardbeving in Haïti te ruimen. Dat zei de Haïtiaanse president René Préval gisteren in een interview. Volgens Préval zijn er „duizend vrachtwagens” nodig die „duizend dagen” bezig zullen zijn met puinruimen. Tot die tijd zal wederopbouw moeilijk zijn, aldus de president.

Zolang er nog geen georganiseerde nieuwe woningbouw is, zal het overheidstoezicht op tijdelijke huisvesting beperkt blijven, zo zei hij verder. In de hoofdstad Port-au-Prince zou de regering inmiddels enkele provisorische woningen die onveilig waren, hebben laten slopen.

Canada zal Haïti tot 12 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) schenken voor de bouw van een tijdelijk regeringscentrum, zo heeft de Canadese premier Stephen Harper gisteren tijdens een tweedaags bezoek aan Haïti toegezegd. In de tijdelijke behuizing, die deels wordt opgetrokken uit opblaasbare wanden, moeten ministers en ambtenaren de wederopbouw organiseren. Canada zal ook computers en bureaus leveren.

Sinds het presidentiële paleis en de residentie van Préval bij de aardbeving van 12 januari zijn ingestort, slaapt de president bij vrienden, zo zei hij gisteren. Hij wacht op de oplevering van een „lichte, aardbevingsbestendige” woning. Het idee om onder beton te slapen, maakte hem „nerveus”, aldus de president.

Bij de zeker 54 naschokken van de afgelopen maand, zijn veel gebouwen ingestort en is een onbekend aantal slachtoffers gevallen. Gisteren kwamen drie kinderen om het leven toen een school in de noordelijke kustplaats Cap-Haïtien instortte. Het ongeval gebeurde na zware regenval en een naschok zondagavond laat.

Een besluit over mogelijke vrijlating van de tien Amerikaanse baptisten die in Haïti vastzitten op verdenking van de smokkel van 33 kinderen wordt niet voor morgen verwacht. De rechter wil meer onderzoek doen nu blijkt dat de voormalige juridische adviseur van de groep in El Salvador wordt gezocht voor vrouwenhandel.

Deze man, de 32-jarige Dominicaan Jorge Puello, had zich bij de Amerikanen als gratis adviseur aangeboden. Hij ontsloeg daarop hun Haïtiaanse advocaat die magistraten voor 60.000 dollar (44.000 euro) zou hebben willen omkopen. De advocaat zei dat dit bedrag zijn honorarium betrof.

Puello is momenteel voortvluchtig. Amerikaanse en Dominicaanse agenten zijn naar hem op zoek in de Dominicaanse Republiek. Telefonisch heeft hij tegenover persbureau AP ontkend betrokken te zijn bij een netwerk van vrouwensmokkelaars uit Midden-Amerika. In eigen land gaf hij zich valselijk uit voor advocaat en leider van de sefardische joodse gemeenschap.(AP, Reuters)