Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geesteswetenschap

Bekende Nederlanders in digitaal mausoleum

Wat hebben de rode dichter Dirk Jelles Troelstra (1870-1902) en de Leidse plantenfysioloog Hugo de Vries (1848-1935) gemeen? Twee dingen. Ze zijn geboren op 16 februari en ze zijn opgenomen in het Biografisch Portaal Nederland. Deze digitale poort geeft vanaf morgen toegang tot de levensbeschrijvingen van 42.470 ‘kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis’.

Ooit was er het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek , maar daarvan verscheen in 1937 het laatste deel. En er waren alleen bekende Nederlanders in opgenomen die vóór 1911 waren gestorven. Een enkele provincie of kerkgenootschap en – namens de Nederlandse arbeidersbeweging – het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis legden sindsdien eigen collecties aan. Historica Els Kloek begon een paar jaar geleden aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis pakte in de jaren zeventig de draad weer op met het Biografisch Woordenboek van Nederland. Dat loopt tot 2005 en daarin vinden we Joop den Uyl en Pim Fortuyn. Maar er zijn leemtes, want nu gelden ook tv-presentatoren, sportlieden en misdadigers als kopstukken. Daarom zal het nieuwe portaal nu alle collecties ontsluiten die de redactieraad betrouwbaar genoeg acht. Op den duur moet dit leiden tot eenverzameling levensbeschrijvingen van Nederlanders die, hoe dan ook, naam hebben gemaakt.

Bekende levens: pagina 8