BAM verwacht veel minder winst

Bouwbedrijf BAM heeft vandaag gewaarschuwd dat de winst dit jaar veel lager zal zijn dan eerder werd gedacht. Het bedrijf heeft veel last van de economische crisis waardoor vastgoedprojecten van het bedrijf in waarde dalen.

BAM verwacht dat de winst over 2009 30 miljoen euro zal bedragen. Dat is 70 miljoen euro minder dan de eerder verwachte winst van 100 miljoen euro. Het bouwbedrijf maakt op 4 maart de definitieve cijfers over 2009 bekend. Het is de tweede winstwaarschuwing van BAM voor de resultaten van 2009. In november vorig jaar werd de winstverwachting bijgesteld van 100 tot 120 miljoen naar 100 miljoen euro. Toen zei het bedrijf al dat economisch herstel van de vastgoedmarkt nog wel een tijd zou duren.

Volgens BAM is er sprake van een aanhoudend slechte vastgoedmarkt, waardoor de opbrengsten voor BAM veel lager zijn dan verwacht. „Het betreft in het bijzonder lagere opbrengstverwachtingen voor, vaak complexe, projecten in samenwerking met derden en hogere risicobeoordeling van een deel van de commerciële vastgoedportefeuille.”

De vastgoeddivisie is de zwakke plek van het bouwbedrijf. Het is het enige onderdeel dat over de eerste helft van vorig jaar verlies leed. De vastgoedtak maakte een verlies van 36,8 miljoen euro.

In een toelichting, vanochtend, voor analisten noemde BAM-topman Joop van Oosten de problemen bij de vastgoeddivisie en de afgegeven winstwaarschuwing „uitermate teleurstellend”. Hoe de rest van het bedrijf het afgelopen half jaar gepresteerd heeft, wilde Van Oosten niet zeggen. Dat zal BAM bij de presentatie van de jaarcijfers bekendmaken.

Door de winstwaarschuwing verloor het aandeel van het bouwbedrijf kort na opening van de Amsterdamse beurs ruim 11 procent en daalde tot 5,88 euro. Het bedrijf was de grootste verliezer op de beurs. Rond het middaguur stond het aandeel BAM op 11,6 procent verlies.