Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een reportage over het treinongeluk bij Halle in België. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor het treinongeluk bij Halle. Er wordt teruggekeken op het verkiezingsdebat dat vanaf 20.55u op Ned.2 werd uitgezonden, en er is een reportage over de overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam van het werk van Alex van Warmerdam. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder de gasten vanavond filmer, theatermaker en schrijver Alex van Warmerdam. De muziek is van pop/soulzangeres Pam Feather.Ned.2, 19.30-20.20u.

NOS Verkiezingsdebat. Live debat tussen fractievoorzitters in de Tweede Kamer en/of partijleiders van CDA, PvdA, CU, VVD, SP, PVV, GroenLinks en D66. Presentatie: Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen. Ned.2, 22.15-22.00u.

informatief

In godsnaam: Het slotklooster van Brecht. Annemie Struyf verblijft in tempels, kloosters en ashrams, in het gezelschap van Vlamingen die een radicale levenskeuze hebben gemaakt. In het slotklooster van Brecht leeft Annemie een week lang samen met de trappistinnen. In Brecht leven zo’n dertig zusters, volledig afgesloten van de buitenwereld. Bidden en werken, dat is hun leven. Velen van hen leven al vijftig, zestig of zeventig jaar achter slot, zonder enig contact met de buitenwereld. Toch blijken de zusters verrassend open, ontwapenend eerlijk en onweerstaanbaar hartelijk. Eén, 21.10-22.05u.

Document: De ziel van witgoed. De mens probeert zijn bestaan op aarde te vergemakkelijken met behulp van werktuigen en apparaten. Welke invloed hebben deze apparaten op ons leven? Regisseuse Susanne Engels confronteert de kijker met de vraag wat de moderne techniek voor consequenties heeft voor de menselijke verhoudingen. Apparaten dienen de mens, maar door de grote hoeveelheid apparatuur heeft de mens zich tegelijkertijd zeer afhankelijk gemaakt van de techniek. Ned.2, 22.50-23.45u.

documentaire

Mein Vater, der Türke. De Duitse documentairemaker Marcus Attila Vetter gaat op zoek naar zijn Turkse vader. Als klein jongetje heeft hij zijn vader één keer ontmoet, maar hij is opgegroeid bij zijn Duitse moeder die nooit meer een andere man heeft gehad. Nu beide mannen volwassen zijn, wil Marcus het verhaal van zijn vader met camera en al optekenen.Canvas. 23.45-1.15u.

muziek

NPS Podium: Wagner Wesendonck Lieder. Richard Wagner componeerde de Wesendonck-Lieder toen hij 44 jaar oud was en verliefd was op de mooie en veel jongere, getrouwde, Mathilde Wesendonck. Mathilde schreef deze vijf gedichten in de periode november 1857 tot mei 1858. Oorspronkelijk werd de muziek geschreven voor sopraan en piano. Later werden ze georkestreerd door de Oostenrijkse componist en dirigent Felix Mottl. Opnamen uit het Concertgebouw van 3 maart 2007, met de sopraan Silvana Dussmann. De Russische dirigent Valery Gergjev leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest.Ned.2, 0.05-0.35u.

amusement

Gehaktdag. Een BN’er wordt vrolijk afgezeken door zes mensen die een team van sprekers vormen. Wekelijks wisselen de sprekers. Tijl Beckand, Horace Cohen, Kluun, Nico Dijkshoorn, Joep van Deudekom, Hugo Borst, Karin Giphart en Dorine Wiersma hebben hun medewerking toegezegd. De BN’er krijgt het laatste woord. Degene die het beste ‘gehakt’ heeft gemaakt van de hoofdgast wint de uitzending. Programma is gebaseerd op het Amerikaanse programma Roast of ...... Presentatie Ruben Nicolaï.Ned.3, 22.30-23.10u.

Nurse Jackie. Ziekenhuisserie. Ze gebruikt drugs, ze bedriegt haar echtgenoot en ze besteelt patiënten. Maar zuster Jackie heeft een hart van goud. Aflevering 11: Pill-o-matix. Als haar moeder in een coma raakt, is de dochter overtuigd dat haar stiefvader de dader is. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

Olympische Spelen. Verslag van de Spelen met onder meer langlaufen: om 19.00u 10 km vrouwen en 21.30u 15 km mannen. Om 23.53u snowboarden: finale cross mannen. Om 0.30u en 2.30u schaatsen: 500 m mannen.Ned.1 en ARD, 19.00-06.25u.