Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Kort nieuws Binnenland

ChristenUnie wil onderzoek na elke Nederlandse missie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 15 febr. - Iedere „substantiële” militaire vredesmissie waaraan Nederland heeft meegedaan, zou voortaan moeten worden afgerond met een onafhankelijk of een parlementair onderzoek. Dat zal de kleinste regeringspartij de ChristenUnie morgen voorstellen in het Kamerdebat over het rapport van de commissie-Davids, aldus Kamerlid Voordewind vanmorgen in het radioprogramma Dit is de dag.

Zeker 12 gewonden op ijs bij IJsselmeer

Monnickendam, 15 febr. - Ondanks waarschuwingen zijn gisteren opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee opgegaan. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond. Dat meldde de gemeente Purmerend. Zaterdag ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit. De Gouwzee is het water tussen het vasteland en Marken op het IJsselmeer. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend waren er gisteren toch tussen de 1.500 en 2.000 mensen op het ijs. (ANP)

Asbest in schip van koningin gevonden

Den Helder, 15 febr. - Personeel van de marine heeft bij een onderhoudsbeurt aan het zeilschip van koningin Beatrix, de Groene Draeck, asbest ontdekt. Het spul, dat verwerkt zat in isolatiemateriaal van de kachelpijp, is inmiddels verwijderd. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde dit vandaag. Na het verwijderen van de asbest is er op het schip een meting gedaan. Hieruit is gebleken dat er geen losse deeltjes asbest in het schip zitten. (ANP)

Militair komt om tijdens oefening

Schaarsbergen, 15 febr. - Door een tragisch ongeval in de Oranjekazerne in Schaarsbergen is zaterdagochtend een 38-jarige luchtmachtmilitair omgekomen. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee bekendgemaakt. De militair gleed uit op een klimtoren, kwam ten val en overleed ter plaatse. Hij is afkomstig van opleidingen Koninklijke Luchtmacht (OKLu) in Woensdrecht. De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in. (ANP)

Aangifte om pad tegen wethouder

Paterswolde, 15 febr. - Twintig inwoners van het Drentse dorp Paterswolde hebben aangifte gedaan tegen wethouder Harm Assies van de gemeente Tynaarlo, waar Paterswolde onder valt. Dat bevestigde de politie gisteren. De aangevers betichten de wethouder van het uitlokken van verkeersovertredingen. Sinds anderhalf jaar klagen de bewoners aan de Hoofdstraat over een te hoge betonrand van een nieuw aangelegd fietspad. De rand blokkeert de in- en uitritten van de woningen. De bewoners zijn gedwongen over het fietspad te rijden. (ANP)

Van Duijn naar rechter om excuus

Amsterdam, 15 febr. - Oud-politicus Roel van Duijn stapt naar de rechter om zo excuses af te dwingen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) voor het feit dat hij jarenlang is gevolgd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Dat heeft Van Duijn vandaag gezegd. Hij was in de jaren zestig een politiek activist. Toen bleek dat Van Duijn tientallen jaren gevolgd was door de voorloper van de AIVD, eiste hij vorig jaar excuses van de dienst. Volgens hem was er nooit reden om hem te bespioneren. (ANP)