Doden na botsing treinen in België

Reddingswerkers bergen een slachtoffer van de ramp bij Brussel, waar vanmorgen twee treinen frontaal op elkaar botsten (boven) en een overzicht van de plaats van de ramp. Foto’s Reuters Emergency workers carry the victim of a train crash on a stretcher at the site of the crash near Halle February 15, 2010. Two trains crashed head-on outside Brussels on Monday, killing at least 20 people, officials and Belgian broadcaster VRT said. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: DISASTER TRANSPORT)
Reddingswerkers bergen een slachtoffer van de ramp bij Brussel, waar vanmorgen twee treinen frontaal op elkaar botsten (boven) en een overzicht van de plaats van de ramp. Foto’s Reuters Emergency workers carry the victim of a train crash on a stretcher at the site of the crash near Halle February 15, 2010. Two trains crashed head-on outside Brussels on Monday, killing at least 20 people, officials and Belgian broadcaster VRT said. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: DISASTER TRANSPORT) REUTERS

Bij een treinongeluk in Buizingen, een paar kilometer ten zuidwesten van Brussel zijn vanmorgen ten minste tien, en mogelijk 25 mensen om het leven gekomen. Daarnaast is een nog onbekend aantal mensen zwaargewond geraakt.

Volgens de Belgische railbeheerder Infrabel zaten er in het begin van de middag nog steeds een onbekend aantal passagiers in de treinstellen bekneld.

Het ongeluk gebeurde vanmorgen kort na half negen. Twee passagierstreinen botsten frontaal op elkaar. De ene trein reed vanuit Leuven naar ’s Gravenbrakel, de andere van Quiévrain naar Luik. De twee treinen zijn deels langs elkaar geschoven, één treinstel ligt gekanteld op een naastgelegen spoor.

Het is nog niet precies duidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, zei vanmorgen tegen de Belgische omroep VRT dat een van de machinisten waarschijnlijk een rood sein heeft gemist. Het zicht werd enigszins bemoeilijkt door lichte sneeuwval.

Lichtgewonde treinreizigers werden vanochtend opgevangen in ‘Turncentrum Start 65’ in Buizingen. Passagier Patricia Lallemand (47), die samen met haar man op weg was van Bergen naar Brussel, vertelt hoe haar wagon, de derde, van de rails raakte. „Ik zei tegen mijn man: dit is ons einde, nu gaan we dood.” Ze hield zich overeind aan een stang. In haar wagon zat een zwangere vrouw die in grote paniek was en hard huilde. Na ongeveer een kwartier waren er mannen die langs het spoor aan het werk waren, die de ramen van de treinwagon kapotsloegen om de reizigers eruit te halen. Over de sporen liepen ze naar de sporthal.

Patricia Lallemand zag, zegt ze, op het spoor een man zonder benen, ze zag een man die werd gereanimeerd maar over wie later een doek werd gelegd. Haar eigen man bleek een hoofdwond te hebben, in de sporthal werd hij verbonden, ze kregen er soep. „Waar zijn we nu eigenlijk?” vraagt ze als ze weer buiten staat.

Vervolg Treinongeluk: pagina 6

Slachtoffers nog bekneld in treinen

Op de plek van het ongeluk werd aan het spoor gewerkt. Sommige lichtgewonde passagiers vermoedden dat enkele van de spoorwegwerkers gewond waren geraakt.

Een ooggetuige, een 36-jarige verpleegkundige die ook op weg was van Bergen naar Brussel, vertelde dat de trein waarin hij zat niet hard reed – zo’n dertig kilometer per uur, dacht hij. Er werd niet geremd, volgens hem, er was opeens de klap van de botsing.

De lichtgewonden bevonden zich voornamelijk in de achterste treinstellen. De doden en zwaargewonden vielen waarschijnlijk vrijwel allemaal in de voorste treinstellen.

Het was de bedoeling dat de gestrande reizigers met bussen naar huis zouden worden gebracht, of eventueel in de richting van hun eindbestemming. Maar het verkeer rond Buizingen stond vanochtend muurvast, ook politiewagens en ambulances kwamen er met moeite doorheen. In de straten van Buizingen liepen ook treinpassagiers die niet gewond waren geraakt, maar die ook niet wisten dat er opvang voor hen was.

In beide treinen zaten volgens de Belgische spoorwegen tussen de 100 en 150 passagiers. Op de plaats van het ongeluk werd aan het begin van de middag nog steeds hard gewerkt om mensen uit de brokstukken te bevrijden, traumahelikopters landden naast de sporen.

Het treinverkeer ten zuiden van Brussel rijdt niet. De Eurostar naar Londen en de Thalys tussen Parijs en Amsterdam ondervonden vanochtend ernstige hinder van het ongeluk. Volgens de website zou de Thalys vanaf 14.00 uur vanmiddag weer gaan rijden.

Meer foto’s van de ravage op nrc.nl/foto