Google accepteert Chinese censuur toch

googlecnGoogle blijft in China en accepteert, althans in de komende jaren, dat de zoekmachine gecensureerd wordt. De in de Sovjet-Unie geboren medeoprichter van het grootste internetbedrijf ter wereld, Sergey Brin (36),  zei dat vorige week vrijdag met zoveel woorden tijdens een conferentie van TED Ideas Worth Spreading in het Californische Long Beach.

In een interview met de organisatoren zei Brin eerst dat Google geen censuur accepteert en zich in China zal inzetten voor vrije informatievoorziening.  En vervolgens: ,,Ik wil een weg vinden om in het Chinese systeem de mensen te voorzien van informatie. Misschien zullen we niet meteen succesvol zijn, maar misschien in een jaar of twee’’.

Anders gezegd, de aankondiging van 12 januari dat Google ,,binnen enkele weken’’ de samenwerking met de Chinese censuur zou stoppen,  is vervangen door ,,misschien in een jaar of twee’’.  Hij voegde er verder aan toe dat het Google’s doel in China is om de Chinezen van de best mogelijke informatie te voorzien en dat de aanwezigheid van Google in het Land van het Midden al heeft geleid tot minder censuur.

Wat hij daar precies mee bedoelde,  werd in de TED-conferentie niet duidelijk. Hij werd ondervraagd door een van de oprichters van TED en niet door een journalist. Het was voor het eerst dat Brin, die met zijn ouders in 1979 de communistische dictatuur in Moskou ontvluchtten, zich uitliet over de ophefmakende uitspraken van de topjurist van Google.

Voor de 700 medewerkers van Google.cn is dit goed nieuws, want zij behouden voorlopig hun goedbetaalde banen. Dat Google zichzelf voor de keus had gesteld, inbinden of vertrekken, was meteen duidelijk.  De titanenstrijd over de vrijheid van meningsuiting winnen was nooit een serieuze optie. Zo werkt dat niet in Peking en Brin is te veel zakenman om zich terug te trekken uit een groeimarkt als China.

Meer artikelen over Google en China op nrc.nl