Eredivisie voor 31 miljoen euro in rode cijfers

De eredivisie is in het seizoen 2008-2009 diep in het rood gedoken. De achttien clubs kwamen gezamenlijk uit op een negatief netto resultaat van 31 miljoen euro. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt.

Slechts acht clubs sloten het vorige seizoen in de plus af. De KNVB liet de namen van de winstgevende clubs in het midden. Van Feyenoord is bekend dat de Rotterdamse club de voorgaande jaargang heeft afgesloten met een recordverlies van 16,9 miljoen euro.

In het seizoen 2007-2008 was het netto eindsaldo in de eredivisie nog zeer positief: 64,2 miljoen euro. Toen waren er nog maar drie eredivisieclubs die in het rood eindigden.

Volgens de KNVB zijn in het seizoen 2008-2009 de eerste gevolgen van de recessie goed zichtbaar. Een belangrijke verklaring voor het sterk verslechterde resultaat is de stagnatie op de transfermarkt. In vergelijking met het seizoen ervoor deed zich een afname van 60 miljoen euro voor.

De eredivisieclubs bereikten donderdag tijdens een vergadering in Oosterbeek al een akkoord over een plan van aanpak om de grote financiële problemen te bestrijden. Vooral de personeelskosten zullen worden teruggedrongen.

Ook komt er op korte termijn een werkgroep die strengere (financiële) regels moet gaan opstellen voor clubs die een licentie willen hebben en houden voor het betaald voetbal. „Daarbij zal onder meer aan de orde komen of er een maximaal percentage van de begroting of van de omzet moet worden vastgesteld dat een club aan salarissen mag besteden”, gaf financieel manager Ron Francis van de voetbalbond aan. „We zijn het bij de KNVB beu dat het betaald voetbal in Nederland steeds in één adem wordt genoemd met financiële problemen. Daar willen we nu een einde aan gaan maken.”

De KNVB verwacht dat de komende maanden drie tot vier clubs in categorie I van het licentiesysteem moeten worden geplaatst. Deze clubs krijgen onder meer verscherpt financieel toezicht en dienen binnen drie jaar de financiële huishouding weer op orde te hebben. Lukt dat niet, dan trekt de KNVB de licentie in. Volgens Francis bevinden momenteel „een stuk of tien clubs” zich in categorie I. „En ik denk dat we in maart op 14 clubs in categorie I zitten.” (ANP)