SELECTIE BEELDENDE KUNST

Alex van Warmerdam: Man met koffers (2005) in het Stedelijk Museum Schiedam
Alex van Warmerdam: Man met koffers (2005) in het Stedelijk Museum Schiedam

Valkhof Experience

Nijmegen Laat 100 werken uit de vaste collectie eens op hele andere manier zien en bied het publiek een nieuwe kijkervaring. Op de expositie The Valkhof Experience vinden ontmoetingen plaats tussen kunstwerken van heel lang geleden tot nu. Keizer Trajanus is de buurman geworden van Jan Cremer, Romeins wapengekletter naast een schilderij van Armando en De Waal, een werk van rivierschilder Willem den Ouden wordt samen met Meander van beeldhouwer Tony Cragg geëxposeerd. De expositie wordt op 12 februari 17u30 geopend met een feestelijke museumavond, die gratis toegankelijk is voor iedereen; aanmelden: opening@museumhetvalkhof.nl.

T/m 22 aug, Kelfkensbos 59. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u

Wolkendeken

Oss Paul de Reus (1963) maakt sculpturen, tekeningen, foto’s en ‘installaties’ van de mens en de alledaagse werkelijkheid. Op de expositie Wolkendeken in Museum Jan van Cunen is te zien dat kleine gebeurtenissen en persoonlijke herinneringen zijn uitgangspunt zijn. Thema’s zijn bijvoorbeeld de relatie tussen man en vrouw, zijn jeugd, spelen, seksualiteit, en dieren. Zijn beelden zijn een beetje onhandig en ook niet erg realistisch, het zijn geen mensen van vlees en bloed, maar meer symbolen. Zoals de sculptuur Wereld (2008) dat een man voorstelt wiens hoofd de vorm van een wereldbol lijkt te hebben – tussen de grijze hersenmassa zijn verschillende delen van het gezicht zoals oren en mond te herkennen.

Van 14 febr t/m 13 juni, Molenstraat 65. Di-zo 12u30-16u30

Gedurfd Verzamelen

Amsterdam Drie joodse collectioneurs hadden in de periode vanaf 1885 tot de Tweede Wereldoorlog de moed om betrekkelijk onbekende kunstenaars te ondersteunen. De expositie Gedurfd Verzamelen in het Joods Historisch Museum (JHM) geeft een beeld van die verzamelaars: Andries van Wezel (1856-1921), Willem Wolff Beffie (1880-1950) en Salomon Slijper (1884-1971) en toont voor het eerst een reconstructie van hun collecties. Ze kochten o.a. Isaac Israels, George Breitner, Marc Chagall, Jan Sluijters, Leo Gestel, Alexej von Jawlensky, Paul Klee en Piet Mondriaan. De tentoonstelling geeft een beeld van de drie collectioneurs zelf, hun milieu in het joodse Amsterdam rond de eeuwwisseling en vooral hun collecties.

Van 14 febr t/m 16 mei, Nieuwe Amstelstraat 1. Dag 11-17u.

Schilderijen, film, theater

Schiedam Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is theatermaker, filmmaker, schrijver en schilder. Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert zijn eerste grote tentoonstelling. Nieuwe ensceneringen van filmfragmenten, beelden uit theatervoorstellingen, affiches, foto’s en maquettes gaan samen met schilderijen, tekeningen, grafisch werk, teksten en ter plekke vervaardigde wandschilderingen.

Van 14 febr t/m 24 mei, Hoogstraat 112. Di-zo 10-17u.

Jongensschool

Amsterdam Kunstcentrum De Appel is verhuisd naar een tijdelijke locatie, de Appel Jongensschool. Vanaf dit weekend is er de eerste groepsexpositie te zien: For the blind man in the dark room looking for the black cat that isn’t there. Deze tentoonstelling legt de nadruk op nieuwsgierigheid als een belangrijk gegeven in het benaderen van hedendaagse kunst. Deelnemende kunstenaars gaan op zoek naar een verklaring of beter begrip van de wereld, maar weerleggen tegelijkertijd de vaak gehoorde klacht dat moderne en hedendaagse kunst een code bevat die gekraakt zou moeten worden.

T/m 28 maart, Eerste Jacob van Campenstraat 59. Di-zo 11-18u

Todesfuge

Rotterdam Kunstenaar Joseph Semah is geboren in Bagdad, groeide op in Tel Aviv en leeft sinds 1981 in Amsterdam. Op een expositie in het Goethe-Institut heeft hij in 72 tekeningen de literaire beelden uit de Todesfuge van dichter Paul Celan overgezet in beeldtaal, op bladmuziek van J.S. Bachs’ Die Kunst der Fuge. De expositie wordt 18 februari 17u geopend met een performance door Semah.

T/m 19 maart, Westersingel 9. Inl www.goethe.de/niederlande

Max Havelaar

Amsterdam Op 15 mei 1860 verscheen bij uitgeverij De Ruyter Max Havelaar of de koffijveilingen van de Nederlandsche Handelmaatschappij. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), wilde met dat boek de misstanden aan de kaak stellen die hij had meegemaakt toen hij van 1838 tot 1856 als ambtenaar diende in Nederlands-Indië. De uitgave wordt herdacht met de expositie Het is geen roman, ’t is een aanklacht! 150 jaar Max Havelaar bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de plek waar de handschriften van Multatuli worden bewaard. Op de tentoonstelling wordt het politieke, maatschappelijke en literaire belang van Max Havelaar in beeld gebracht.

T/m 16 mei, Oude Turfmarkt 129 (Rokin). Di-vr 10-17u, za-zo 13-17u.

Bevroren tuin

Rotterdam Vanaf 1996 maakt de Japanse Ritsue Mishima (Kyoto 1962) in haar nieuwe woonplaats Venetië glazen objecten. Voor de vormen heeft Mishima zich laten inspireren door het heelal en de natuur. Het merendeel van de dertig objecten in Museum Boijmans Van Beuningen zijn door Mishima speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Bevroren tuin/Vruchten van vuur. Alle objecten staan nu eens niet in vitrines of sokkels, maar in een speciaal aangelegde wintertuin laag bij de grond opgesteld; bezoekers kunnen over een pad lopen en het Venetiaanse glaswerk van heel dichtbij bekijken.

Postscapes

Ook in Boijmans: Portscapes, een artistieke ontdekkingsreis naar verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Een jaar lang lieten (inter)nationale kunstenaars zich inspireren door de omvang, de maatschappelijke, economische en politieke complexiteit van de uitbreiding van het havengebied. Ze ontwierpen containers gebaseerd en in het museum worden alle kunstprojecten getoond in deze containers. De bezoeker kan tussen de containers doorlopen en binnenin de films, dia’s, muziekfragmenten, collages en objecten bekijken. Zo is het kleine houten bootje, waarmee Hans Schabus door de Rotterdamse haven zwierf, van dichtbij te zien evenals de kunstvormen van Jan Dibbets op het maagdelijke Maasvlakte strand.

T/m 30 mei en 25 april, Museumpark 18-20. Di-zo 11-17u