Nederland kort

Bos zegt nee tegen verzoek NAVO om missie te verlengen

Den Haag. Een verlenging van de militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan is wat vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos betreft niet aan de orde. Hij wijst daarmee het verzoek van de NAVO aan Nederland om langer te blijven van de hand. Bos liet merken dat hoewel het een van de opties is die het kabinet onderzoekt, het wat hem betreft niet zal gebeuren. „U kent het standpunt van de PvdA”, zei hij gisteren tegen journalisten in het Tweede Kamergebouw. De PvdA wil geen nieuwe militaire missie in Uruzgan, noch een grote missie buiten Uruzgan. Het wordt steeds duidelijker dat de kwestie-Uruzgan tot een nieuw conflict leidt tussen de grootste regeringspartijen CDA en PvdA. Maar, zo benadrukte Bos, „we lossen ze één voor één op”. Hij wilde niet ingaan op de suggestie dat hij ervan wist dat minister Maxime Verhagen (BuZA, CDA) de NAVO eerder had verzocht Nederland een officieel verzoek te sturen. „In elk geval niet namens mij”, zei Bos. (ANP)

Plasterk: basisbeurs nog niet van de baan

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) vindt dat het huidige studiefinancieringsstelsel niet per definitie onhoudbaar is. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens overleg met de Tweede Kamer. Studenten demonstreerden vorige week tegen het mogelijke verdwijnen van de basisbeurs, die door aangekondigde bezuinigingen op de tocht staat. Terwijl oppositiepartijen VVD, D66 en GroenLinks concludeerden dat de beurs zijn langste tijd heeft gehad en waarschijnlijk plaats gaat maken voor een sociaal leenstelsel, wilde Plasterk zo ver nog niet gaan. „Als het systeem niet meer houdbaar is, had ik zelf al voorstellen gedaan om het af te schaffen.” De oppositie probeerde Plasterk nog te verleiden tot een veto op bezuinigingen op het onderwijs, maar daartoe was de minister niet bereid.

Aanhoudingen voor Iraanse ambassade

Den Haag. De politie heeft gisteren zeven mensen aangehouden bij een manifestatie van Iraniërs in Den Haag. Ongeveer honderd mensen hadden zich verzameld in de buurt van de Iraanse ambassade, om daar te demonstreren tegen de Iraanse regering. Volgens de politie liep de spanning op toen een aantal demonstranten naar het ambassadegebouw wilde optrekken. De Iraanse diplomatieke post is geregeld het decor van demonstraties tegen het bewind in Teheran. Het comité Vrede en Veiligheid in Iran heeft voor zaterdag opnieuw een protestbijeenkomst belegd. De dertiende februari is de dag van de revolutie in het islamitische land. (ANP)

Geen vergoeding voor ‘dieselambtenaren’

Leeuwarden. De provincie Friesland keert vanaf volgend jaar geen reiskostenvergoeding meer uit aan ambtenaren die in een benzine- of dieselauto naar hun werk komen. De provincie is met de vakbonden overeengekomen om milieuvriendelijker autogebruik te stimuleren. (ANP)