Kerstterrorist ‘expres’ doorgelaten

Lezer Joris Baas voegt aan dit bericht van 31 december een onthullende verwijzing toe. Uit hoorzittingen in het Amerikaanse Congres is gebleken dat de kerstterrorist, die via Amsterdam naar Detroit vloog en daar een vliegtuig vol mensen in levensgevaar bracht, ‘met opzet zijn visum had behouden’.

Waat? Het State Department zou het visum van de jonge Nigeriaan expres niet hebben ingetrokken nadat al duidelijk was dat hij hoogst gevaarlijke plannen had. Men hield hem in de gaten en zou zo de druk hebben willen opvoeren om het publiek scherp te houden?

Het laatste woord is er niet over gezegd. Maar als Nederland braaf en overhaast een serie bodyscanners op Schiphol installeert, met haastig verbeterde privacy-condities, dan vraag je je af of dat moet gebeuren op grond van wat lijkt op een bureaucratische guerilla tussen Amerikaanse veiligheidsdiensten.