Oppositie Rwanda doelwit van aanvallen

Oppositiepartijen in Rwanda zijn in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in augustus in toenemende mate het doelwit van bedreigingen, fysieke aanvallen en intimidatie door personen en instanties die dicht bij de regering staan. Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een gisteren gepubliceerd bericht. HRW verwijst onder meer naar de aanval vorige week op Victoire Ingabire Umuhoza, een jarenlang in Nederland woonachtige oppositieleidster die vorige maand naar Rwanda terugkeerde om haar kiescampagne te lanceren.

„De Rwandese regering controleert de politieke bewegingsruimte al stevig”, aldus HRW. „Deze incidenten zullen de democratie verder ondermijnen door iedere betekenisvolle oppositie tijdens de verkiezingen te ontmoedigen.”

President Kagame van Rwanda wordt vaak geprezen om de economische groei en de bestuurlijke efficiëntie die onder zijn leiding tot stand zijn gekomen na de genocide van 1994. Critici stellen dat Kagame, destijds aanvoerder van het Tutsi-rebellenleger, hierbij autoritair te werk gaat en de vrijheid van meningsuiting aan banden legt.

HRW schrijft dat Ingabire sinds haar terugkeer naar Rwanda het doelwit is van „een intensieve publieke lastercampagne” in de staatsmedia. Ingabire, een Hutu, wordt beschuldigd van het aanhangen van de these van de ‘dubbele genocide’: naast de volkerenmoord op Tutsi’s in 1994, zouden de nieuwe Tutsi-machthebbers de Hutu’s massaal hebben vervolgd. Ingabire zegt dat ze enkel aandacht vraagt voor Hutu’s die destijds slachtoffer werden.

HRW reconstrueert ook de molestatie vorige week van Ingabires assistent in de hoofdstad Kigali. De aanval zag er volgens HRW, dat met ooggetuigen sprak, „goed voorbereid uit”. Ingabire en haar assistent werden door lokale autoriteiten gevraagd langs te komen om identiteitspapieren op te halen, waarna een menigte hen aanviel. Ingabire ontkwam, de assistent werd drie kwartier gemolesteerd. Volgens de autoriteiten reageerde de menigte „spontaan” op Ingabire. Volgens HRW keken diverse politieagenten echter toe.