Kort nieuws Economie

Staalproducent ArcelorMittal boekt weer winst

Amsterdam, 10 febr. - ArcelorMittal, ’s werelds grootste staalconcern, heeft in het vierde kwartaal van 2009 een nettowinst behaald tegen een verlies een jaar eerder. De winst kwam uit op 1,07 miljard dollar (777 miljoen euro). Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt. Een jaar eerder leed het bedrijf nog een nettoverlies van 2,6 miljard dollar. Over heel 2009 kwam het bedrijfsresultaat van ArcelorMittal uit op 5,8 miljard dollar tegen 24,4 miljard dollar in het jaar daarvoor. De omzet halveerde bijna tot 65 miljard dollar, van 124,9 miljard in 2008. (ANP)

Koers SAS zakt in na verlies 286 mln

Stockholm, 10 febr. - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft gisteren een kwart van haar beurswaarde verloren. De onderneming leed vorig jaar een verlies van 2,9 miljard kroon (286 miljoen euro) tegen een verlies van 6,4 miljard kroon een jaar eerder. SAS heeft aandeelhouders gevraagd nog eens 5 miljard kroon (bijna 500 miljoen euro) aan steun te geven. De beurskoers belandde daardoor op het laagste niveau in achttien jaar. SAS gaat voor nog eens 2 miljard kroon (200 miljoen euro) in de kosten snijden. Eerder werd al een kostenbesparing van 5 miljard kroon aangekondigd om beter te kunnen concurreren met prijsvechters als Ryanair en easyJet. (ANP)

Eneco op zoek naar nieuw kapitaal

Rotterdam, 10 febr. - Energiebedrijf Eneco is op zoek naar kapitaal. Het zou gaan om 400 miljoen euro om het eigen vermogen te versterken, maar Eneco wil niets zeggen over de omvang van de kapitaalinjectie. De onderneming moet zich, net als andere energiebedrijven, per 1 januari volgend jaar opsplitsen in een netwerkbedrijf en in een commercieel bedrijf dat de energie levert. Het geld zou niet alleen nodig zijn voor het eigen vermogen van het afgesplitste netwerkbedrijf, maar ook om ervoor te zorgen dat het afgesplitste commerciële bedrijf voldoende eigen vermogen heeft om sterk te staan in de markt. (ANP)

DPA neemt concurrent over

Amsterdam, 10 febr. - DPA Group neemt branchegenoot WR Leading in Finance (WR) over. De detacheerder betaalt in totaal 27,8 miljoen euro, deels in contanten en deels in aandelen. Op de beurs in Amsterdam steeg het aandeel DPA vanochtend bijna 4 procent. WR is een van de grotere detacheerders van financieel specialisten in Nederland. Vorig jaar halveerde de omzet ruim tot 19,5 miljoen euro ten opzichte van 2008. (ANP)