Doodvonnis activist in Iran

In Iran is opnieuw een oppositieactivist ter dood veroordeeld in verband met de anti-regeringsprotesten op 27 december, zo heeft het Iraanse persbureau ISNA gisteren bekendgemaakt. Daarmee is het aantal doodvonnissen voor ‘vijanden van God’ op twaalf gekomen. Twee terdoodveroordeelden zijn inmiddels terechtgesteld.

Volgens een in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie, de Internationale Campagne voor Mensenrechten in Iran, zijn tijdens en na de onlusten op 27 december – op de shi’itische rouwdag Ashura – ongeveer 500 mensen gevangen gezet. De Iraanse oppositie denkt dat deze arrestatiegolf is bedoeld om haar aanhangers af te schrikken morgen weer de straat op te gaan ter gelegenheid van de verjaardag van de islamitische revolutie.

Bij de demonstraties op Ashura, de gewelddadigste sinds de onmiddellijke nasleep van de omstreden presidentsverkiezingen in juni, werden acht oppositieaanhangers gedood en honderden gewond. De precieze beschuldigingen tegen de terdoodveroordeelde of diens naam werden niet bekendgemaakt.

Een hof van beroep bevestigde gisteren de gevangenisstraf van vijf jaar die eerder een prominente hervormingsgezinde politicus, oud-minister van Industrie Behzad Nabavi, was opgelegd. Maandag werd een andere oppositieleider, oud-onderminister van Buitenlandse Zaken Mohsen Aminzadeh, tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vandaag verminderde een hof van beroep de gevangenisstraf voor een Iraans-Amerikaanse geleerde, Kian Tajbakhsh, van twaalf tot vijf jaar. Alle drie werden gearresteerd in de maanden na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad.

In Teheran probeerden gisteren tientallen mensen onder wie in burger geklede leden van de Baseej-militie, de Italiaanse ambassade aan te vallen. Ze schreeuwden ‘Dood aan Italië’ en ‘Dood aan Berlusconi’. Wat de aanleiding was voor de aanval, is niet duidelijk. (Reuters, AP, AFP)