Record kijkcijfers in finale football

27 jaar stond zij boven aan de lijst van bestbekeken tv-programma’s in de Verenigde Staten: de laatste aflevering van M*A*S*H. Zondag werd de satirische oorlogsserie voorbijgestreefd door de rechtstreeks uitgezonden strijd om de Super Bowl tussen New Orleans Saints en Indianapolis Colts.

Naar het duel – dat de footballploeg uit New Orleans glorieus won met 31-17 – keken naar schatting 106,5 miljoen Amerikanen, ruim een half miljoen meer dan het aantal dat destijds naar de tweeënhalf uur lange finale keek over het personeel van een mobiel veldhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig.

Met het kijkcijferrecord werd ook het vorige record gebroken van sportfans die naar een wedstrijd om de Super Bowl keken; dat werd vorig jaar gevestigd bij de uitzending van het treffen tussen Arizona en Pittsburgh. Die ontknoping in het American football werd gevolgd door 98,7 miljoen Amerikanen.

Dat M*A*S*H zolang op één bleef staan is des te indrukwekkender als je je bedenkt dat de bevolking van de Verenigde Staten sinds 1983 sterk is gegroeid. Woonden er destijds 233.322.000 mensen in de VS, inmiddels zijn dat er 308.833.264. Het aantal Amerikaanse huishoudens met een tv steeg sindsdien van 83,3 naar 114,9 miljoen.

De kijkcijfers voor deze sport zijn al het hele seizoen goed, maar door de naweeën van orkaan Katrina in New Orleans – waarover uitvoerig werd bericht in de aanloop naar het duel – was de belangstelling voor de confrontatie met Indianapolis extra groot.