Pas morgen openmaken, hè?!

Valentijnsdag valt dit jaar op zondag.

Restaurants gaan speciaal open. Kuuroorden trekken meer publiek. Maar voor bloemisten is het een domper.

Valentijnsdag valt op zondag, dat is niet zo best voor de bloemensector. Paul van de Loo van stuurbloemen.nl kan er over meepraten. Hij verwacht zelfs een kleine daling in de omzet van die dag. „Omdat TNT Post op zondag niet bezorgt, kunnen wij onze klanten op Valentijnsdag niet bedienen.”

Van de Loo vertelt dat hij zijn best heeft gedaan om de bezorging toch te mogelijk te maken. „Maar zonder succes. En zelf heel Nederland doorrijden is te ingewikkeld.” Via een nieuwsbrief heeft hij aan zijn klanten laten weten dat er wel een Valentijnsaanbieding is maar dat zijn bloemen (fair trade uit Kenia) alleen op zaterdag worden bezorgd.

Bij Fleurop is het wel mogelijk om bloemen te laten bezorgen, maar niet in heel Nederland. „Klanten die hun geliefde willen verrassen moeten niet naar de site gaan, ze kunnen ons beter bellen. Dan kunnen wij kijken of er een bloemist in de buurt op die dag aan huis levert”, vertelt een woordvoerder. Fleurop telt 1.300 leden, zelfstandige ondernemers die normaal gesproken op zondag gesloten zijn. „Veel bloemisten hebben voor Valentijnsdag een uitzondering gemaakt.” De ondernemers regelen zelf de bezorging. „We doen geen zaken met TNT Post want het bedrijf levert alleen bloemen af in een doos. Dat vinden wij niet de manier om een boeket te bezorgen.”

Het is echter niet alleen de zondag die de verkoop bemoeilijkt, ook carnaval speelt ons parten, zegt Fleurop. „In het zuiden van het land zijn er minder bloemisten die meedoen. We verwachten in dat deel van het land ook minder bestellingen.”

Daarbij komt dat mensen in het weekend sowieso minder op internet zitten, zegt Van de Loo van stuurbloemen.nl. Maar hij heeft wel iets bedacht om Valentijnsdag te compenseren. Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Vancouver. „Zodra schaatser Sven Kramer goud wint, kan iedereen via de site voor €3,50 een roos sturen met een persoonlijke tekst. Als Kramer dan terugkomt op Schiphol staat er misschien wel een halve vrachtauto vol rozen.”

Een taart versturen op Valentijnsdag lukt dit jaar ook niet. Bij taartenwinkel.nl vertellen ze dat bakkers in Nederland op zondag niet werken. Ook de bezorging is een probleem. TNT Post laat weten geen uitzondering te maken voor Valentijnsdag. De liefdespost valt dus zaterdag of maandag op de mat. Elke dag worden er ongeveer 16 miljoen kaarten en brieven bezorgd in Nederland, vertelt een woordvoerder. „Met Valentijn komen daar enkele honderdduizenden bij.” Ook dit jaar, ondanks de zondag en ondanks de crisis, verwacht TNT Post deze aantallen. „Er is dan ook al extra personeel aangenomen bij de handsorteerafdeling, ook omdat de sorteermachines de rode en roze enveloppen maar moeilijk kunnen herkennen. Daar is mensenwerk voor nodig.”

En er zijn bedrijven die dit jaar juist profiteren van het feit dat Valentijnsdag op zondag valt. Voor kuuroorden, sauna’s en massagesalons komt het gunstig uit. We hebben al veel meer reserveringen voor zondag dan normaal, zegt Tina Visch van HealthSpa Ryokan. „Mensen schrijven in hun mailtjes bij het boeken dat ze iemand willen verrassen.” Iedereen die zondag komt, krijgt dan ook een welkomsdrankje. Ook bij Wellnesscentrum Elysium was het aankomende weekend snel volgeboekt. „En dat terwijl er niet in een speciaal Valentijnsarrangement was voorzien.”

Sommige restaurants gaan speciaal op zondag open vanwege Valentijnsdag. Neem restaurant Het Koetshuis in Bennekom. Of De Kas in Amsterdam. „Normaal zijn we dicht, maar we vonden het wel een mooie gelegenheid om open te gaan”, zegt executive chef Ronald Kunis. En de reserveringen gaan hard. „We zitten zo goed als vol.” Het dessert serveren ze in een hartvorm. De rode kleur moet in het diner terugkomen en in de champagne komt een beetje roze siroop. „Voor een fris elementje.”

Wehkamp.nl heeft op de site een speciale Valentijnsetalage gemaakt. Daar kunnen mensen uit een selectie „van de mooiste Valentijnscadeaus” kiezen, vertelt een woordvoerder. Dat de dag van de liefde op zondag valt, wordt niet gezien als een groot probleem. „We bezorgen sowieso niet op zondag, en daarbij: de meeste mensen bestellen hun cadeaus op tijd.” Het best verkocht tot nu toe is lingerie, in rood enn zwart. „Bij de bestelling krijgen mensen speciaal rood papier afgeleverd, zodat ze het mooi zelf kunnen inpakken.”