'Ik ben niet zo met statistieken bezig'

Tafeltennisster Li Jiao won gisteren voor de derde keer de Europese Top 12 en overtrof Bettine Vriesekoop.

Tafeltennisster Li Jiao heeft voor de derde keer in haar carrière de Europese Top 12 gewonnen. De 37-jarige routinier overleefde gisteren in Düsseldorf twee matchpoints tegen de Poolse Li Qian in de finale. Ze won met 11-7, 10-12, 11-4, 11-6, 8-11, 4-11 en 13-11. Met haar prestatie brak de geboren Chinese het record van Bettine Vriesekoop, die de titel twee keer in de wacht sleepte: in 1982 en 1985. Zelf won Li Jiao al eens in 2007 en 2008.

Wist u dat u het record van Vriesekoop gebroken had?

„Nee, dat hoorde ik via Studio Sport. Best leuk, maar ik ben niet zo met statistieken bezig. Iedere zege is voor mij bijzonder.”

Maar deze was, met twee matchpoints tegen, wel spectaculair.

„Ja. Ik stond 3-1 voor en maakte toen wat slordige fouten. Maar ik hield mijzelf voor dat mijn tegenstander óók moest scoren om te winnen. Belangrijk was dat ik niet in paniek raakte, maar bleef nadenken hoe ik de bal wegkreeg. Ik was mentaal echt sterk.”

Commentatoren verklaarden uw terugslag uit een gebrek aan trainingsarbeid.

„Ja, ik heb twee maanden niet getraind, door privéproblemen. Dat ik dan toch win, heeft vooral met jarenlange ervaring te maken.”

U speelt al 25 jaar tafeltennis. Leert u nog veel nieuwe dingen?

„Ja, ik ontwikkel mij nog iedere dag. Dat is belangrijk, want anders wordt het spel snel saai. Ik ben ooit voor een paar jaar uit de sport gestapt, tussen mijn 21ste en 26ste. Dat had daar mee te maken.”

U bent 37. Gaat u nog lang door?

„In ieder geval tot de Olympische Spelen van 2012. Maar ook daarna blijf ik met deze sport bezig. Waarschijnlijk tot aan mijn dood.”