Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Ajax wint met half uurtje strijd van FC Twente

Ajax 3 FC Twente 0

Ruststand 2-0. 22. De Zeeuw 1-0, 44. Pantelic 2-0, 75. Rommedahl 3-0. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 49.184.

Een ongelukje met de spelersbus was gistermiddag voor FC Twente al een slecht voorteken. De bus reed bij de Arena, het stadion van Ajax, tegen een slagboom die te vroeg sloot, zodat de ploeg van trainer Steve McClaren de laatste honderden meters naar de kleedkamer moest lopen. Daarna volgde een wedstrijd waarin voor Twente bijna alles misging, ondanks de wervelende eerste twintig minuten. Ajax had aan een halfuurtje strijd in de eerste helft genoeg om het duel te beslissen. Aan goed voetbal kwamen beide teams echter nauwelijks toe.

Ajax greep een van de laatste kansen om weer in de buurt te komen van de tweede plaats die recht geeft op de voorronden van de Champions League. De ploeg uit Amsterdam is Twente, dat 21 wedstrijden ongeslagen was in de competitie, maar sinds de jaarwisseling uiterst wisselvallig speelt, tot op zes punten genaderd. In vergelijking met de ploeg uit Enschede en koploper PSV heeft Ajax het gemakkelijkste programma. Daardoor behoort een spannend slot van de competitie tot de mogelijkheden.

Op basis van het spel is het team van trainer Martin Jol nog altijd geen kampioenskandidaat. Het kreeg Twente op de knieën met wat fortuin en een flinke dosis beleving. Jol bracht gisteren een hecht team op de been.

Jol begint weer wat meer vertrouwen te krijgen in een goede afloop van de competitie. Hij wijst op het goede doelsaldo dat Ajax heeft opgebouwd (63-17), verreweg het beste van de eredivisie. „We lopen echter al het hele seizoen achter de feiten aan doordat we in de eerste helft van de competitie uit hebben verloren van Twente en PSV.” Ten aanzien van de marge met de ploeg uit Enschede is Jol nu optimistisch. Maar de achterstand op PSV (negen punten) acht hij onoverbrugbaar. „Dat is zo’n stabiele ploeg. Die laat bijna geen steken meer vallen.”

Daar komt bij dat Ajax de komende weken niet in de sterkste formatie kan aantreden. Om te beginnen mist de ploeg in de komende uitwedstrijd tegen SC Heerenveen een paar belangrijke spelers. Demy de Zeeuw en Urby Emanuelson raakten gisteren geblesseerd. Verdediger Jan Vertonghen, de beste Ajacied tegen FC Twente, is tegen Heerenveen geschorst. De Belg was zowel defensief als aanvallend nadrukkelijk aanwezig.

Bij Twente speelde Kenneth Perez een ongelukkige wedstrijd. Hij miste in de eerste twintig minuten twee opgelegde kansen en schoot in de slotfase een vrije trap tegen de paal. Ajax kwam op voorsprong door een merkwaardig doelpunt. De Zeeuw schoot in een vol strafschopgebied op doel en de bal werd door niemand geraakt, terwijl ook doelman Sander Boschker zich erop verkeek. „Daarna lieten we ons hoofd hangen”, zei McClaren over zijn ploeg die vooral mentale veerkracht miste.

Met de rug tegen de muur openbaarde zich ook het gebrek aan evenwicht in het offensief ingestelde team. Aanvallende spelers als Bryan Ruiz, Miroslav Stoch, Blaise N’Kufo en Kenneth Perez lieten zich niet zien in de felle strijd. Dat speelde Ajax in de kaart. Een lukraak schot van Suarez belandde op de paal, werd in de rebound opgepikt door Gregory van der Wiel en door Marko Pantelic ingetikt. In de tweede helft was Pantelic de aangever bij het derde doelpunt van invaller Dennis Rommedahl. Hij liet doelman Cees Paauwe, na rust de vervanger van de geblesseerde (lichte hersenschudding Boschker, kansloos.

Jol zag bij de riante voorsprong de kans schoon om de nieuwe Uruguayaanse aanwinst Nicolas Lodeiro aan de Arena te laten ruiken. Als vervanger van Pantelic speelde hij te kort om nu al een oordeel over hem te kunnen geven. Het kan bijna niet anders dan dat de twintigjarige Lodeiro door de scouts van Ajax is beoordeeld als een uitzonderlijk talent. De Amsterdamse club heeft zich voorgenomen bij het aantrekken van nieuwe spelers en het opleiden van de jeugd meer te letten op hun bouw en kracht. Nu is dat voor een spelbepalende middenvelder van minder groot belang – kijk naar oud-Ajacied Wesley Sneijder – maar het valt toch op dat de voetballer uit Uruguay slechts 1,73 meter lang is en zeventig kilo weegt. Zelf maakt hij in dit opzicht de vergelijking met ’s werelds beste voetballer van dit moment, Lionel Messi, die ook opvallend klein is.

Het is dus nog de vraag of Lodeiro niet simpel van de bal wordt gezet door robuuste defensieve middenvelders of verdedigers, zoals dat bij Ajax maar al te vaak gebeurt. Jol ziet hem als een potentiële linkshalf of een speler voor achter de spitsen. Juist op die plek speelde gisteren een zeer gedreven Nederlands talent, Siem de Jong.