Terugkeer van de zwarte legende

Eergisteren was het ‘zwarte donderdag’ op de Spaanse beurs. Investeerders dumpten massaal hun Spaanse aandelen, voornamelijk die in het bankwezen. Het was het directe gevolg van de groeiende onrust over de financiële instabiliteit in de periferie van de eurozone. Na Griekenland, zo vrezen de markten, zijn Portugal, Spanje, Italië – en in mindere mate Ierland

leyendanegraEergisteren was het ‘zwarte donderdag’ op de Spaanse beurs. Investeerders dumpten massaal hun Spaanse aandelen, voornamelijk die in het bankwezen. Het was het directe gevolg van de groeiende onrust over de financiële instabiliteit in de periferie van de eurozone.

Na Griekenland, zo vrezen de markten, zijn Portugal, Spanje, Italië - en in mindere mate Ierland - de volgende dominostenen die zouden kunnen omvallen. Als acroniem van de betreffende landen is de term PIGS (varkens) nu in opkomst.

Niemand wordt natuurlijk graag een varken genoemd. Maar vooral wordt niemand - momenteel - met Griekenland vergeleken. Sommigen in de Spaanse pers en politiek zien dan ook een complot. De aloude ‘zwarte legende’ zou weer van stal zijn gehaald. Deze ‘leyenda negra’ staat voor de oorlogspropaganda die de protestante Engelsen en Hollanders sinds de 16e eeuw verspreidden over Spanjaarden (het zijn: achterlijke, fanatieke inquisiteurs).

Vijfhonderd jaar later zouden Angelsaksische kranten en analisten Spanje met hun pessimistische analyses opnieuw de afgrond in willen praten. Ditmaal om het succes van zijn multinationals (Santander, Iberdrola, Telefonica) te ondergraven. Inderdaad is de Britse en Amerikaanse zakenpers erg negatief over Spanje. Maar volgens deze Spanjaard - weliswaar verbonden aan de London School of Economics - is daar alle reden toe. Hier een uitlegstuk uit de papieren krant (alleen voor abonnees).